Završila provedba projekta obnove Kina Edison

"Ovako se čuva i obnavlja gradska kulturna memorija i istodobno otvaraju vrata novoj publici"

VIŠE IZ RUBRIKE

Završna konferencija

Posebno se radujem i što će neka nova djeca, neki novi mladi stvarati svoja sjećanja kao što su to radili mnogi prije njih, istaknuo je Mandić.

Završna konferencija projekata “ITU – Obnova brownfield investicije nekadašnjeg kina Edison” i “ITU - Revitalizacija kulturne baštine u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu” održana je danas u Karlovcu.

Gradonačelnik Damir Mandić tom prilikom je izjavio:

- Mislim  da smo proteklih desetak dana puno razgovarali o Edisonu i ono što je nama posebno važno s razine Gradske uprave je da su ipak prije svega naši sugrađani imali priliku otvoriti sve ono što novo, staro kino Edison nudi, istaknuo je Mandić i zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu.

-Edison nije samo kino, ova ustanova će ispred sebe imati puno prostora za razne aktivnosti i vjerujem da će svojim radom pridonijeti i elementu održivosti. Posebno se radujem i što će neka nova djeca, neki novi mladi stvarati svoja sjećanja kao što su to radili mnogi prije njih, poručio je.

Županica Martina Furdek Hajdin prisjetila se vremena kada se odlučivalo da Grad Karlovac kupi zgradu koja je bila „trn i ruglo u samom centru grada“.

-Sama kupnja bila je krajem 2016. godine čemu je prethodilo da je zgrada postala i kulturno dobro, istaknula je Furdek Hajdin.

Podsjetila je kako je ovaj projekt "izdašno financiran europskim sredstvima", te vjeruje kako će djelovati "na radost i naših građana, ali i stručnjaka koji se bave filmskom i drugom scenskom industrijom, odnosno kulturom".

Na značaj projekta osvrnuo se i državni i tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Ivica Poljičak.

-Današnji dan će ostati upisan zlatnim slovima u ljetopis grada Karlovca jer imamo izvrstan primjer gdje je jedna građevina i jedna djelatnost koja je započeta još daleke 1920. godine dobila svoj novi život kroz obnovu. Posebice nas raduje jer je riječ o pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri, a istodobno obnavlja se i djelatnost s novim tehnologijama, dakle prvo VR kino u Hrvatskoj. Edison otvara ponovno vrata karlovačkoj publici, svim ljubiteljima filma i na određen način ovako se čuva, obnavlja i revitalizira karlovačka gradska kulturna memorija i istodobno se otvaraju vrata novoj publici što nas u Ministarstvu kulture i medija posebice veseli. Iznimno smo sretni što se ovakav jedan projekt realizirao koristeći europska sredstva, vlastitu pamet i energiju, izjavio je Poljičak.

U sklopu završne konferencije kojoj je prisustvovao veliki broj sudionika, od predstavnika resornih ministarstava, gradskih pročelnika, vijećnika i drugih, održana je i panel rasprava pod nazivom „značaj projekata financiranih iz fondova EU za razvoj grada Karlovca.