Prvi Karlovački

Ova godina rekordna je po broju ukopa

Autor: Sunčica Laić

05.12.2021

Karlovac

Povećan broj ukopa povećava i broj narudžbi u našoj cvjećarnici, te trenutno izrađujemo 30-ak vijenaca dnevno, ističe direktor Zelenila, Tomislav Vukelić

U posljednje vrijeme svjedoci smo povećanog broja umrlih osoba u našem gradu čemu poprilično pridonosi i situacija s covidom, te tvrtka Zelenilo bilježi rekordne brojeve ukopa. Kako doznajemo iz te tvrtke koja upravlja s 22 groblja na karlovačkom području, dok na njih 24 obavlja ukope, ove godine samo do 30. studenog obavili su ukupno 883 ukopa. Pritom, primjerice u listopadu obavili  su 71 ukop, a u studenom rekordnih 120 ukopa.

„Imamo pet do sedam ukopa dnevno“

Tako prema riječima direktora Tomislava Vukelića, u zadnjih mjesec dana nažalost imaju pet do sedam ukopa dnevno. 

Za usporedbu s proteklim godinama, tijekom 2019. godine obavili su ukupno 712 ukopa. Sljedeće, 2020. godine zabilježeno je 862 ukopa, što je 150 ukopa više nego godinu ranije, a ukopano je 80 preminulih covid pozitivnih osoba. Ove godine, kako smo već naveli do kraja studenog na karlovačkim grobljima ukopane su 883 osobe, među kojima je 148 preminulih bilo covid pozitivno.

-Gledajući ukupan broj sahrana vidljivo je da je ova godina rekordna po broju ukopa, potvrđuje direktor Zelenila.

Na upit imaju li dovoljno zaposlenih pogrebnih radnika, Vukelić naglašava kako u Odjelu pogrebno imaju 39 zaposlenih radnika, te kako za sada imaju kapacitete za obaviti sve ugovorene usluge i ukope. Ipak, naglašava kako u idućoj godini planiraju zaposliti još tri pogrebna radnika.

A što se tiče čekanja termina ukopa s obzirom na njihov povećani broj, Vukelić kaže kako tvrtka Zelenilo ima određene termine u kojima obavlja ukope, a naručitelji mogu birati termin po redoslijedu zaprimanja ukopa.

Uglavnom, svi se slažu da je u današnje vrijeme skupo i umrijeti. Troškovi sahrane naravno ovise o više stavaka, od toga primjerice ima li obitelj grobno mjesto, ili treba kupiti novo, kakvu pogrebnu opremu želi i slično… Uglavnom, cijena osnovnog ukopa kreće se od 3.500 kuna pa na više.

A za one koji nemaju svoje grobno mjesto, slobodnih grobnih mjesta, kako navodi Vukelić ima na svim grobljima osim groblja Dubovac, Jamadol i Velika Švarča. Najavljuje i kako je na groblju Jamadol u planu proširenje grobnih polja 17 i 18.

 „Nudimo velik izbor ljesova i druge pogrebne opreme“

S nedostatkom pogrebne opreme nemaju problema, jer navodi kako imaju veliki izbor ljesova i sve druge potrebne pogrebne opreme.  

A naravno, s povećanim brojem ukopa, veća je i potražnja za vijencima i cvjetnim aranžmanima koje kako doznajemo od građana u posljednje vrijeme u cvjećarnicama nije dovoljno naručiti samo jedan dan unaprijed. 

-Povećan broj ukopa, povećava i broj narudžbi u našoj cvjećarnici, ističe Vukelić dodavši kako trenutno izrađuju 30-ak vijenaca dnevno. Osim zbog brojnih ukopa, pojačan promet u njihovoj cvjećarnici bio je i zbog nedavnog blagdana Svih svetih. A cijene vijenaca u cvjećarnici Zelenila kreću se od 350 kuna na dalje, dok vrijeme potrebno za izradu jednog vijenca naravno ovisi o količini cvijeća i željama kupca, te je vrijednim i iskusnim rukama djelatnica u cvjećarnici prosječno potrebno oko 30- ak minuta za napraviti ga u potpunosti…