Na igralištu je devet novih sprava, uređene su tri šljunčane staze, postavljeno je 12 klupa, a igralište je hortikulturno uređeno

Otvoreno igralište u Smičiklasovoj, preuređeno uz pomoć turske donacije

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Smičiklasovoj ulici na Rakovcu danas je otvoreno novo dječje igralište koje je izgrađeno zahvaljujući donaciji Turske razvojne agencije TIKA. Na otvorenju su bili  predstavnici turskog veleposlanstva na čelu s Fatihom Kayom, savjetnikom i zamjenikom turskog veleposlanika u Hrvatskoj Babura Hazlana te Haşim Koç, koordinator programsko-koordinacijskog ureda TIKA-e u Zagrebu.

  Kako je naglasio Koç od kad je TIKA otvorila svoj ured u Zagrebu 2016. godine bilo je nekoliko sastanaka s gradonačelnikom Mandićem, gdje se razgovaralo o mogućnostima suradnje.

  -Do te suradnje je napokon došlo prošle godine i suradnja je ostvarena upravo na mjestu gdje danas stojimo u ovom parku. Inače, ime ovog parka je „Za osmjeh djece u gradu Karlovcu“ i to je naš cilj da se svi skupa smijemo. Ovo nije završetak, ovo je tek početak jedne prekrasne daljnje suradnje na kojoj već sad želim zahvaliti gradonačelniku.

  Haşim Koç je rekao više i o samom igralištu, uloženim sredstvima i tko je sudjelovao u izgradnji.

  -Ukupna vrijednost je 600.000 kuna. Surađivale su kako hrvatske firme u izgradnji tako i turske od kojih smo dobili sve ove sprave. Njihov ukupni iznos je 45.000 eura. Veseli nas kako je sve lijepo kako i priliči jednom lijepom gradu poput Karlovca.

  Na igralištu je devet novih sprava, uređene su tri šljunčane staze, postavljeno je 12 klupa, a igralište je hortikulturno uređeno. Ispod sprava postavljena je specijalna  antistresna podloga, a svi sadržaji i igrala objedinjuju najviše standarde i norme sigurnosti i kvalitete.

  Gradonačelnik Mandić je kazao da je do suradnje s TIKA-om došlo zahvaljujući Admiru ef. Muhiću. Ideja je bila da se krene s nečim što pripada svim građanima Karlovca, a dječje igralište je upravo to.

  - Islamska zajednica i Turska razvojna agencija imaju svoje mjesto u našem gradu i zaista su priznata zajednica, a s druge strane je i naša spremnost da to prihvatimo. Ta je suradnja postojala i od prije i na neki je način oplemenjena ovim igralištem. Mi smo i dalje u kontaktu s TIKA-om i naš slijdeći korak je da vidimo gdje se te suradnje mogu ostvariti i na onim gospodarskim i poduzetničkim planovima. Nadam se da ćemo u narednim godinama svjedočiti i takvim primjerima, naglasio je Mandić posebno zahvalivši islamskoj zajednici u Karlovcu.

  Dodao je da Karlovac može biti primjer drugim sredinama po otvorenosti u kojoj se zna raditi i živjeti s različitostima. Odgovarajući na pitanje o budućoj gospodarskoj suradnji gradonačelnik je podsjetio da neke tvrtke imaju Halal certifikat što im je otvorilo vrata na islamska tržišta, no cilj je turistički pozicionirati Karlovac na islamskim tržištima.

  Fatih Kaya iz Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj poželio je da park služi djeci, ali i na zadovoljstvo svim građanima.

  Foto: Igor Čepurkovski