Aquatika

Otvorenje izložbe Mate Turića CROate i Vladimira Bašića Šote

VIŠE IZ RUBRIKE

Izložbe

Izložbe će se moći razgledati do 15. rujna u sklopu posjeta Aquatici

U Aquatici će večeras biti otvorena izložba pod nazivom „Ribe na Matin način“ kamenih skulptura autora Mate Turića  CROate i izložbu slika autora Vladimira Bašića Šote.

Mate Turić svjetski je poznat kipar i profesor likovne kulture, koji je tri puta izlagao na pariškom Salon d'Automne (2020., 2021. i 2022. godine) kada je za originalnost izvedbe i umjetničku priču dobio nagradu Prvog francuskog društva za upravljanje pravima vizualnih umjetnika.

Ostvario preko 50 različitih samostalnih izložbi u kamenu, izlagavši u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Kroz svoj rad nastoji pomagati slijepe i gluhoslijepe osobe u Hrvatskoj i svijetu. Sudjelovao na brojnim humanitarnim događanjima.

Ova izložba „Ribe na Matin način“ posebna je, osvježena novim motivima i tehnikom izrade, a ono što autora motivira jest uspjeti dočarati pokret i život u kamenu. Kroz svoj rad ističe važnost brodova u životu svih ljudi. Jedrenjak kao simbol zajedništva, slobode, nade, upornosti, vizija... Jedrenjaci su povezali i izmiješali ljude diljem svijeta, prenijeli kulture, te dan danas čine najveća transportna sredstva u svijetu, čuvaju morske granice, šalju humanitarnu pomoć, hrane ljude ribarstvom i drugo. Sve skulpture su rukopisno prepoznatljive. Najčešće izrađuje skulpture u oprostorenom reljefu. Skulpture su dostupne u stalnoj postavci u umjetnikovom ateljeu u Vrbovcu, gdje živi i radi.

Drugi dio izložbe sastoji se od slika poznatog dugoreškog akademskog slikara Vladimira Bašića Šote na temu riba i prirode. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih likovnih kolonija u Austriji, Indoneziji i Mađarskoj. Samostalno i na skupnim izložbama izlaže od 1981. diljem Hrvatske te u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i BiH.

Posjetite ovu zanimljivu izložbu u sklopu posjeta karlovačkom akvariju te uživajte u jedinstvenom umjetničkom izričaju naših, a svjetski poznatih umjetnika.

Otvorenje izložbe je u  19 sati u edukacijskoj dvorani Aquatike, a moći će se razgledati do 15. rujna.