Prvi Karlovački

Otvorenje izložbe “Industrija u galeriji – Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije”

Autor: Marta Marinović

27.08.2020

Karlovac

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj u partnerstvu s Gradskim muzejom Karlovac otvara dokumentacijski centar/informativni pult, multimedijalnu izložbu i umjetničku instalaciju Industrija u galeriji #2 – Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije, kojim u prostoru Galerije ZILIK predstavlja karlovačku industrijsku baštinu, s fokusom na metalsku industriju. Otvorenje postava je večeras u 19 sati u Galeriji ZILIK, a moći će se razgledati do 7. rujna.

-Na izložbi će biti prikazani predmeti nastali ili korišteni u karlovačkoj industriji prikupljeni posudbom od strane građana, a u realizaciji ovogodišnjeg postava sudjelovala je posudbom i Tvornica turbina Karlovac d.o.o. Građane se poziva da i tijekom trajanja izložbe donesu predmete, dokumente, fotografije koji govore o karlovačkoj industriji kako bi ih se dokumentiralo i izložilo publici. Sav prikupljeni materijal bit će vraćen vlasnici nakon zatvaranja izložbe, ističu iz KA-MATRIX-a.

Virtualni muzej karlovačke industrije pokrenuo je Gradski muzej Karlovac 2014. godine kako bi u virtualnoj sferi prevladao fizička ograničenja u prikupljanju i prezentaciji eksponata i dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst i stavio na kulturno-turističku kartu. KA-MATRIX je uključen u aktivnosti Virtualnog muzeja kroz prikupljanje materijala i predmeta, (su)organiziranje foto safarija karlovačkom industrijom, a 2018. godine pokreće program Industrija u galeriji kako bi se građane aktivno uključilo u prikupljanje predmeta i drugih materijala vezanih za industrijsku baštinu i promoviralo djelovanje muzeja.