Prvi Karlovački

Otvoreni 3. Okusi svijeta: Američka pita, mađarske pogačice od krumpira, brazilski Brigadeiro zamirisali promenadom

Autor: Ksenija Begović

07.07.2022

Mozaik

Međunarodni festival folklora večeras seli u Dugu Resu, ali zbog najavljenog lošeg vremena došlo je do promjene lokacije i početka koncerta. Tako će umjesto u Amfiteatru biti održan u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta i to s početkom u 18 sati. Nastupaju SAD-a, Mađarska, Kolumbija i Brazil. Iz istih razloga otkazan je i koncert dijela grupa ispred Zorin doma.

U sklopu 23. Međunarodnog festivala folklora sinoć je otvorena manifestacija 3. Okusa svijeta. Radi se o jedinstvenoj gastro manifestaciji kojom se posjetitelje upoznaje s autohtonim jelima zemalja sudionica festivala.

Neka od autohtonih jela svojih zemalja kod Glazbenog paviljona prikazali su predstavnici grupa sudionica festivala iz Mađarske, Brazila, Kolumbije, SAD-a i Hrvatske. Naša zemlja predstavila se kroz dalmatinsku kuhinju, a kako se radi komiška pogača i po čemu je različita od viške objasnio je food bloger “Opet gladni” Hrvoje Stojanov.

Tajnu američke pite otkrili su Holy i Thomas, pogačice od krumpira Tocsni pripremali su Mađari, a Brazilci su oduševili sa svojim poznatim i za pripremu jednostavnim desertom Brigadeiro i kotelom Caipirinha.

O važnosti arepe – malog mekanog peciva od posebnog kukuruznog brašna kojeg obožavaju u Južnoj Americi – govorili su predstavnici Kolumbije, ali i poznati hrvatski glazbenik, pjevač Cubisma, Ricardo Luque.

-Ako jedeš arepu onda si bogat čovjek. Ona se jede u svakoj prilici, kaže Luque koji je na Okusima svijeta kao jedan od tri restorana koji pripremaju cjelokupne menije zemalja sudionica.

Njegov restoran Arepera Maracay priprema jela i pića iz Kolumbije i Brazila, restoran Žganjer kuha hrvatska i mađarska jela, a restoran Kristal američke i poljske specijalitete.

Uz kuhanje posjetitelji su uživali i u kratkim, animacijskim nastupima grupa na kojima su i samo mogli sudjelovati. Inače, sudionici festivala kažu kako se s manifestacijom poput Okusa svijeta do sad nisu nigdje susreli te da je dobro što će je i sami moći posjetiti i kušati sva ponuđena jela. Okusi svijeta traju do subote. Kućice s hranom počinju raditi svaki dan u 17 sati i ostaju otvorene do 23:30. Na istoj lokaciji održavat će se i dječji program posvećen zemljama koje sudjeluju na 23. MFF-u.

Međunarodni festival folklora večeras seli u Dugu Resu, ali zbog najavljenog lošeg vremena došlo je do promjene lokacije i početka koncerta. Tako će umjesto u Amfiteatru biti održan u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta i to s početkom u 18 sati. Nastupaju SAD-a, Mađarska, Kolumbija i Brazil.

Iz istih razloga otkazan je i koncert dijela grupa ispred Zorin doma.

Foto: MFF/Demjan Rožman