Prvi Karlovački

Otvoreni 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

Autor: Branko Obradović

08.09.2021

Karlovac

Na otvorenju prikazan film "Murina"

Sinoć su na Foginovom 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 7. rujna projekcijom filma “Murina”. Dugometražni je to prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je na rijeku Koranu doplivao iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom. 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival održavaju se od 7. do 11. rujna 2021. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Otvaranje su posjetili brojni važni gosti te se obratili posjetiteljima. Okupljene su pozdravili Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca, Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Christopher Marchich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca te Suzana Šnajder i Mladen Horvatin iz Zajednice tehničke kulture Karlovac i Karlovačke županije.

Čestitam svima onima koji su sudjelovali od početaka ovog festivala i koji su pomogli oko organizacije Revije i Festivala. Od srca čestitam mladim filmašima koji su se prijavili na Reviju i Festival, a posebno onima koji su ušli u selekciju, čestitam i žiriju koji je ovdje večeras s nama i koji će imati doista težak posao i najviše vam hvala što film započinje na najljepšem mjestu na svijetu, na obali naše predivne rijeke, u Karlovcu, kazala je zamjenica karlovačkog gradonačelnika Ivana Fočić.

Cijenim ove večeri, bio sam ovdje i prošle godine i rado sam se odazvao i ove. Mislim da su Revija i Festival zaista hvalevrijedni i ponekad ovi susreti urode i neočekivanim plodovima. Tako smo prošle godine upravo na otvaranju Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži pokrenuli raspravu o ugovoru koji smo na kraju i sklopili između Hrvatskog audiovizualnog centra i Agencije za odgoj i obrazovanje o filmskoj edukaciji i filmskoj pismenosti. A sada bih se malo hvalio, odnosno hvalio bih naše filmaše koji su u biti ostvarili uspjehe na međunarodnim festivalima, kojima smo se samo mogli nadati prošle godine. Imamo i nagrade sa međunarodnih festivala, jedan od nagrađivanih filmova ćemo pogledati večeras.

Naravno, tu razgovaramo o srednjoškolskim projektima, ali također mislim da treba staviti naglasak na edukaciju i pismenost u osnovnoj školi, da bi stvarali nove generacije srednjoškolaca koje će se baviti filmom. Tome ćemo se sustavnije posvetiti u narednim godina s Agencijom i strukovnim udrugama da bismo to obavili planski i učinkovito, rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marchich, koji je pozdravio sve prisutne u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Publiku je pozdravila i Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje koja je predstavila rad Agencije.

Film treba svakako podržavati, posebno u izvannastavnim aktivnostima, a najčešće su to školske filmske družine. Treba iskoristiti što više mogućnosti da ga se uvede u nastav. Neki ga nastavnici sporadično uvode u nastavu hrvatskog jezika, povijesti, engleskog jezika, stranog jezika, ali cilj bi trebao biti, i to će biti naš konačni cilj, da se film stavi na pijedestal kao jedan od pomoćnih nastavnih sadržaja. U tom smislu ispred Agencije za odgoj i obrazovanje došla sam podržati ovaj hvale vrijedan festival, koji je od volonterskog i dobrovoljnog posla postao jedan prestižni festival koji okuplja značajan broj filmova, ne isključivo iz Hrvatske nego iz cijelog svijeta, na što Karlovac može biti ponosan, izjavila je Dubravka Brezak Stamać.

Na otvaranju je predstavljen i stručni žiri koji će odlučivati o nagradama Revije i Festivala u sastavu Matea Milić, producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj.

Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca u sastavu: Lucija Marketin, Lucija Skočić, Ivana Salečić, Tia Radunović, Vida Novosel, Luka Mihael Zelić, Izidor Bistrović, Noa Barić, Lucija Čurjak, Korina Rajčević, Katarina Katić, Mihaela Tek, Bruno Ivančić, Nika Bučar, Ema Bianca Kovači ć i Iva Božić.

U srijedu, 8. rujna u 20 sati i 30 minuta na rijeci Korani na Foginovom kupalištu gledamo najtraženiji domaći dokumentarac ove godine „Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara, koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.

Bračni par Rostuhar dokumentarni film snimio je na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi.

Prije ovog dokumentarca u programu Žuti reflektor predstavljamo film „Škola koja (ne) postoji“ u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu.

U četvrtak, 9. rujna selimo na Gradsko kupalište u Ozlju gdje će u 20:30 sati biti prikazan film „Lihvar” u režiji Nemanje Ćeranića. Nemanja Ćerenić mladi je redatelj koji će s producentom filma, Aljošom Ćeranićem predstaviti film o lihvaru u malom srpskom gradu. Lihvar, bivši boksač pripada staroj gardi, shvaća da su se vremena promijenila i da posao posudbe novca nije ono što je nekada bio.

Prije projekcije filma u programu Žuti reflektor gledamo film „Bambiland” u režiji Danila Stanimirovića. Danilo je sa svojim Bambilandom obišao brojne festivale i osvojio srca publike, a film govori o ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića.

Zadnja projekcija je u petak, 10. rujna u 20:30 sati  na rijeci Mrežnici, u Dnevnom boravku na Mrežnici, a bit će prikazan film „Povjerenje”, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pula Film Festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće.

Pratimo glavnog lika, Krstu, koji radi u misterioznoj Agenciji, organizaciji u kojoj možete unajmiti ljude da vas slušaju. Na jednom od tih saslušanja Krsto saznaje da čovjek drži djevojku zarobljenu u podrumu te ju on odluči spasiti.

U programu Žuti reflektor gledamo Matijin film „Antikorupcijski atom”. Koliko je učenika prepisalo zadaću od nekog? Koliko ih je pomoglo kolegi na testu? Koliko ih je spremno pokušati varati na državnoj maturi? Ti, a i razni drugi zanimljivi odgovori nalaze se u „Antikorupcijskom atomu”. Ciljevi su ono što nas čini sretnima te nas motiviraju da budemo bolji. Bili to kratkoročni ili dugoročni ciljevi najvažnije je davati golove, a upravo je golove dalo i 84 mladih kreativaca od ukupno 1.415 prijava na ovogodišnji Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži. Selekcijska komisija u sastavu dr. sc. Ana Đordić, Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica i dr. sc. Boško Picula, napravila je ogroman posao te je od ukupno 1.415 prijava odabrala 84 naslova koji će ove godine biti prikazani.

Pozivaju se svi zainteresirani da putem interneta glasaju za najdraži film, kako bi konkurirao za Nagradu publike. Broj prijava (1.415 filmova sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini.

Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Ovogodišnji filmovi pristigli su iz čak više 50 zemalja svijeta, a od modernih bajki, maštovitih spotova, tema koje mlade svakodnevno zaokupljuju pokazat će da mladenačka kreativnost zaista može svašta!

Foto: Izvan fokus