Prvi Karlovački

Otvoreni 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

11.09.2019

Mozaik

Jučer su na Foginovom kupalištu projekcijom igranog filma Zagrebački ekvinocij otvoreni 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu već tradicionalno protječu u znaku filma – od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 94 zemalja diljem svijeta tako da će se u Karlovcu prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe.

-Ponosan sam na ove mlade ljude, koji svojom kreativnošću i entuzijazmom ponovno dovode svijet u Karlovac. Iskrene čestitke na tome. Bogatstvo ovog festivala nisu samo filmovi već i niz drugih obrazovnih aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, poručio je gradonačelnik Damir Mandić otvarajući festivale.

Okupljene je pozdravio i redatelj Zagrebačkog ekvinocija Svebor Mihael Jelić. Film prema scenariju i u režiji 21-godišnjeg  Svebora Mihaela Jelića šarmirao je u Puli prisutne mladenačkom energijom, živahnošću i filmskom pismenošću, a mladim autorima treba to više skinuti kapu ima li se na umu da je film napravljen s budžetom sabranim crowdfundingom, a taj je budžet bio 9.000 kuna.

Osim natjecateljskog programa u Gradskom kazalištu Zorin dom, organiziran je i bogat popratni program diljem Karlovca, te večernje projekcije, svaku večer na obali druge rijeke, u Karlovcu, Dugoj Resi, Novigradu na Dobri te Ozlju. Večerašnji program se zbog vremenskih prilika s Mrežnice seli u Gradsko kazalište Zorin dom. Projekcija filma Dom na rasporedu je u 20:30 h.

Four River Film Festival nastavlja rasti i postaje zaista globalni festival jer su prijave pristigle iz sa svih kontinenata, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Nigerije, otočne države Togo i većine europskih zemalja. U programu je 27 filmova, od toga kategorija igranog uključuje 12, a dokumentarnog 6 radova. Program zaključuje još 5 animiranih i 4 filma slobodnog stila.

Na 24. Filmsku reviju mladeži izabran je 41 film autora u dobi od 14 od 20 godina. Najzastupljenija je kategorija slobodnog stila s 13 filmova, slijede dokumentarna i igrana kategorija, svaka s 11 filmova te animirana sa 6. O najboljim filmovima će odlučivat će tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels.