Gljivarski tjedan

Otvorena tradicionalna izložba gljiva

VIŠE IZ RUBRIKE

Zanimljivo i edukativno

Izloženo je oko 100 vrsta gljiva, od zavodnica, korjenjača, lisnatih grlašica, brašnjača, rujnica, sve do smrtonosne zelene pupavke...

U sklopu 29. Gljivarskog tjedna danas je u prostoru Galerije ULAK otvorena tradicionalna izložba gljiva.

-Iako trenutno nije baš vrijeme za gljive koje građani vole kao što su vrganji, trubice, žuti kruh i maglen, stvarno smo se potrudili i našli smo dosta gljiva, tako da ćemo našim sugrađanima prikazati oko 100 vrsta. Ovom prilikom pozivam sve građane Karlovca da dođu, jer ovdje ne samo da mogu razgledavati gljive, nego se mogu i educirati o njima. Ovdje su ljudi koji su dežurni i koji znaju puno o gljivama i koji će im pojasniti sve što ih zanima.

Ukoliko imate kakvu ubranu gljivu, donesite ju, ovdje ćete ju moći determinirati i saznati sve o njoj. Ujedno, moći ćete kupiti i knjigu recepata koju smo izdali, poručuje predsjednik Gljivarskog društva Karlovac, Damir Malizan.

Direktorica karlovačke Turističke zajednice, Marina Burić rekla je kako Turistička zajednica kroz svoj javni poziv za potpore manifestacijama drugih organizatora podupire i Gljivarsko društvo Karlovac.

-To je važna tradicija za naš grad. Gastro turizam je ono što razvijamo zajedno sa svim dionicima i već dugi niz godina dajemo podršku organizaciji ovog Gljivarskog tjedna. Također, u tijeku je posebna ponuda jela od gljiva u karlovačkim restoranima, pa osim da prisustvuju ovim događanjima u organizaciji Gljivarskog društva, pozivam sve da posjete i naše restorane, poručila je Burić.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima.

Izložba će biti otvorena danas do 19 sati, a u ponedjeljak od 9 do 19 sati. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

U utorak Izložba gljiva bit će upriličena u Vojniću, a predviđeno je i kuhanje gljivarskog kotlića za tamošnje stanovnike. Sudjelovat će i članice udruge Ženska grupa Vojnić koje peku kolače. Malizan je za srijedu najavio promociju knjige „Jestive gljive i recepti od gljiva“ koja će biti održana u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u 18 sati. Nadalje, za subotu, 07. listopada kao centralni događaj predviđen je izlet na Muljavu uz sudjelovanje velikog broja hrvatskih gljivarskih društava i gostiju, dok je za nedjelju predviđen tradicionalni izlet za građanstvo „Poučnom stazom Kozjača.“