Autor izložbe je poznati hrvatski fotograf Robert Gojević

Otvorena je izložba fotografija "Žene šute i skrivaju svoje lice"

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Gradskom kazalištu Zorin dom večeras je otvorena izložba fotografija "Žene šute i skrivaju svoje lice" autora Roberta Gojevića. Izložba je postavljena povodom obilježavanja Međunarodne kampanje 16 dana aktivizma i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a organizatori su Ženska grupa Karlovac Korak i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Karlovačke županije. Otvorenju izložbe prisustvovale su zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić. Autor Robert Gojević objasnio je kako je došlo do izložbe.

  -Ideja je nastala spontano, vrlo spontano, impulsivno, nakon čitanja jednog članka koji je bio upravo o pretučenoj ženi. Nakon toga sam automatski pokrenuo projekt putem facebook-a, putem dobrovoljaca, koji su željeli sudjelovati u projektu, rekao je Gojević.

  Gojević je pojasnio da su fotografije nastale jednom vrlo starom tehnikom i zato su vrlo izražajne.

  -Tehnika je stara preko 150, 160 godina, riječ je o unikatnim fotografijama, ručno izrađenim, u kojima se ne koristi ništa industrijski, nego isključivo je sve kemija i ručna izrada fotografija. Riječ je o procesu, koji se zove ambrotipija ili mokra ploča kolodija. Radi se na staklu na koji se nalijeva kolodij. Ono što je karakteristično za tu tehniku su duge ekspozicije, gdje su modeli morali biti pet sekundi nepomični, što je vjerojatno i razlog zašto su te fotografije toliko izražajne, imaju toliku moć, vizualno-estetsku, u odnosu na današnje fotografije, koje nastaju u djeliću sekunde, objasnio je Robert Gojević.

  Predsjednica Ženske grupe Karlovac Korak Mirjana Duduković kazala je što se želi postići ovom izložbom.

  -Cilj ove izložbe je da se javnost upozna da nasilje nad ženama još uvijek postoji u našem društvu i da je teško reći da li ga je više ili manje. Manje se prijavljuje, pa se trebamo zapitati, zašto se manje prijavljuje. Prije par godina bilo je više prijava, ali moram reći da je nasilje sada sve brutalnije. Manje je prijavljenih, prijavljuju se samo stvarno ona brutalna nasilja, gdje je život ugrožen, rekla je Duduković.

  Izložba će se od 25. studenog do 10. prosinca moći razgledati u Gradskom kazalištu Zorin dom, Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić", Županijskom sudu u Karlovcu i Područnom uredu Karlovac Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zatvaranje izložbe i predstavljanje rezultata socijalnog eksperimenta, reakcija Karlovčana i Karlovčanki na nasilje, bit će održano 10. prosinca u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić". (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski