Izložba likovnog umjetnika Božidara Škofača u Galeriji „Martin Borković“ pri  Nacionalnom svetištu Svetog Josipa može razgledati  prije ili poslije misnih slavlja te prema najavi do kraja siječnja iduće godine

Otvorena izložba „Veselje ti navješćujem“

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Galeriji „Martin Borković“ pri  Nacionalnom svetištu Svetog Josipa  otvorena je izložba „Veselje ti navješćujem“  likovnog umjetnika Božidara Škofača.

    -Slike su neuinformiranih dimenzija, snažnog ekspresionističkog kolorita i skladno su realizirane. Božidar Škofač je umjetnik koji je cijeli svoj umjetnički i životni prostor posvetio mjestu u kojemu stanuje, a to je selo Letovanić. Upravo nadahnuće tradicijskom arhitekturom, tradicijskom kulturom i vjerovanjima čine samu srž umjetnikovog bogatog opusa. Tako i na ovoj izložbi na kojoj prezentira Jaslice ipak samu scenu izmiče iz standardne forme i poseže za inovativnim rješenjima. Svaka je jedinstvena, a opet umjetnikovom rukom sabrana i simpatična. Slike su jasne i čitljive, a prikazuju Svetu Obitelji koja je smještena ispod trošne nadstrešnice u samom centru imaginarnog, ali i stvarnog sela. Taj sveti događaj dolaze posjetiti seljani odjeveni u svečano tradicijsko ruho. To je na bijelom lanenom platnu bogata crvenom vezom izvezeni sam čarobni vez. Donose poklone i darove, ono što imaju. Uz ljudske figure tu su i životinje koje prate sam događaj. Svakako je tu bitna i naglašena upravo ta atmosfera koja se realizira unutar samog ruralnog prostora. Tamne pozadine fiksiraju atmosferu u kojemu se sveti događaj upravo zbiva. To je mračna noć  koja je obasjana sjajnim svjetlom zvijezde. Promatrajući samu scenu u nama se pobuđuje kao i u samim akterima na slici emotivna začuđenost. Umjetnik inzistira na još jednom akcentu u ovom prezentiranom opusu. Ponavljajući jedan motiv, a to je motiv Svete Obitelji po njemu je neprestano izazovno. Sugestivno koncipira, slaže kompoziciju obogaćuje ju ili pročišćuje, pobuđuje emociju. Zaključno ciklus je zaokružen, a dinamičnim kretanjem po platnu prerasta u romantički prizor.

    Otvaranje izložbe svojim su pjevanjem obogatile Ana i Iva Žaja te Darija Mulac Božičević. Na kraju susreta Emanuela Bulaja, učenica četvrtog razreda osnove škole i ministrantica predala je svom župniku sliku koja je sam naslika. Za darovanu ulje na platnu prikazuje župnu crkvu dobila je pohvalu i ohrabrenje da samo tako nastavi prisutnog slikara Škofača.

    Izložbu je otvorio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta i voditelj galerija Martin Borković.

    Izložbu se može razgledati  prije ili poslije misnih slavlja te prema najavi do kraja siječnja iduće godine.