Festival karlovačke magle u režiji Morane Rožman

Otvorena izložba "Uhvati maglu objektivom"

VIŠE IZ RUBRIKE

Magla kao brand

Izloženo je 15 fotografija foto amatera koji su vrijedno hvatali maglu po gradu

Vrijedni su fotografski amateri tijekom studenog „hvatali maglu“ svojim objektivima po gradu, a 15 najbolje uhvaćenih od sinoć je izloženo u Aquatici. Naime, u sklopu Fog festivala u režiji Morane Rožman i uz podršku Turističke zajednice grada Karlovca mogla se razgledati izložba fotografija u Paviljonu Katzler, autora Dinka Neskusila, gradom su u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Karlovačke županije „Bastion“ vođene turističke šetnje po maglovitom Karlovcu. Uključilo se i Kino Edison pa je prikazan i kultni horror iz 1980. „Magla“ u režiji Johna Carpetera, a za fotografske amatere trajao je foto natječaj „Uhvati maglu objektivom“.

Morana se pobrinula da otvorenje izložbe ne bude samo otvorenje pa su (kako je to popularno reći) dodanu vrijednost dali, a mi bi rekli učinili zanimljivim učenici Šumarske i drvodjeljske škole kratkim predavanjima o magli i otkrili da grad nije „samo“ 79 dana prosječno u magli nego da se brooj prosječnih maglovitih dana popeo na 115. Začinili su svoje predavanje i podatkom da se u magli bolje čuje pa ne bi trebalo tračati i uz slogan Fog festivala – „U karlovačko magli nitko nije ugly“.

Naravno, u glazbenom dijelu programa mogla se čuti samo jedna „Magla“ Josipe Lisac u izvedbi Maje Kolarić.

Kako je rekla Morana Rožman, odaziv na foto natječaj je bio izuzetan i pristiglo je 170 fotografija.  Najbolje su odabrali fotografi Denis Stošić i Dinko Neskusil. Izloženo je 15 fotografija, a proglašene su i tri najbolje.

-Ovoliki broj pristiglih fotografija potvrda je da fotoamaterizam živi i posao nam je bio težak. Nažalost bilo je puno fotografija koje nisu zadovoljavale osnove tehničke uvjete i evo, izbor je pred nama i mislim da je napravljen dobar posao, istaknuo je Neskusil koji maglu fotografira već 40 godina, ali i sinoć je, kako je rekao, o njoj naučio nešto novo.

Pobjednik foto natječaja prvog Fog festivala je Matej Mihalić sa svojom fotografijom „U nizu“, drugo mjesto je osvojila fotografija Janett Vučeta „Karas“ i treće mjesto je pripalo Ratimiru Daganjcu i fotografiji „Zvonici“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Mandić istaknuvši da karlovačka magla zaslužuje svoj festival.

Direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić je naglasila da je priča o magli kao turističkom proizvodu počela prije pet godina kad je na stranicama Turističke zajednice magla dobila prvo mjesto i da će i dalje podržavati ovakve i slične projekte.

Sve je počelo kad je Morana zapakirala maglu u staklenku, a za budućnost Fog festivala nema straha, pogotovo uz 115 dana u magli.

-Sljedeće godine ćemo napraviti drugi,  tradicionalni Fog festival i planiramo to proširiti van granica grada i napraviti foto natječaj gdje nije samo karlovačka magla jer ima puno lijepih magli. Ta magla je nekako postala brand grada, u pokušaju da malo produžimo tu turističku sezonu i da prestanu Karlovčani njorgat o magli i da im postane inspirativna, barem za fotografe, poručila je Morana Roman.

Izložba fotografija u Aquatici se može pogledati do 15. siječnja iduće godine.