Državni arhiv u Karlovcu

Otvorena izložba „U planine!“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Međunarodni tjedan arhiva

  Povodom Međunarodnog tjedna arhiva danas je u Državnom arhivu u Karlovcu otvorena izložba „U planine!“

  Naime, Hrvatsko arhivističko društvo kao koordinator obilježavanja Međunarodnoga tjedna arhiva u Hrvatskoj za centralnu točku ovogodišnjeg programa odabralo je zajedničku temu naziva „U planine!“.

  Zašto je odabrana baš ta tema, pojasnio je jedan od autora izložbe u Karlovcu, Renato Knezac.

  -Riječ je o velikim obljetnicama koje se obilježavaju ove godine, prije svega 150-ta obljetnica osnutka Hrvatskog planinarskog saveza. A za Karlovac i Karlovačku županiju od posebne su važnosti 100-ta obljetnica osnutka Planinarskog društva Dubovac koja je obilježena prošle godine i ovogodišnja, 100-ta obljetnica osnutka PD Vinica iz Duge Rese.

  U Državnom arhivu u Karlovcu ove godine ostvarena je i jedna ugodna suradnja s PD Dubovac čiji članovi su Arhivu darovali dokumentaciju nastalu radom Društva tijekom 20. stoljeća i koja je iskorištena u pripremanju ove izložbe. Tako se izložba najvećim dijelom sastoji upravo od te dokumentacije, zatim gradiva i fondova Arhiva zajedno s brojnim fotografijama i posuđenom planinarskom opremom i predmetima, istaknuo je Knezac.

  A planinarske predmete Arhivu posudili su planinari iz navedenog Društva i to Ratko Draganjac, Željko Ivasić, Dara Kranjc, Olga Morić, te Goran i Vesna Štraus. Knezac je zahvalio i Miri Palajsi, predsjedniku PD-a Dubovac, kao i  Krešimiru Fajdiću, predsjedniku Upravnog odbora PD-a Dubovac.

  Knezac se osvrnuo i na pionire planinarstva u Karlovcu istaknuvši kako je prva svakako bila Dragojla Jarnević još u prvoj polovici 19. stoljeća.

  -Ali ubrzo nakon osnutka Hrvatskog planinarskog društva, u Karlovcu je već 1883. kao povjerenik HPD-a postavljen gimnazijski profesor Rudolf Krušnjak.

  Među istaknutim planinarima toga razdoblja bili su i učitelj i književnik Stjepan Širola, pedagog Davorin Trstenjak, botaničar Ljudevit Rossi, fotograf Hinko Krapek, bankar Vladimir Krešić i učitelj Vatroslav Mužina, napominje Knezac.

  Inače, pored Renata Knezca, autori izložbe su i Nevenka Kuterovac, Silvija Štakorec i Maja Vražić iz Državnog arhiva u Karlovcu.

  Na rad Državnog arhiva u Karlovcu, a i na samu izložbu osvrnula se ravnateljica ove ustanove, Hrvojka Božić.

  -Državni arhiv u Karlovcu jedna je od mlađih, ali ne i najmlađa kulturna ustanova u gradu koja se još od 1960. godine bavi stručnim arhivskim radom, a od 1980. godine dolaskom u ovaj prostor postigli smo jedan zamašnjak stručnog arhivskog rada na širem području. Osim klasičnog, redovnog rada koji obuhvaća prikupljanje, analizu, čuvanje arhivskog gradiva i nadzor nad njim, arhivi se danas sve više okreću javnom dijelu svoje djelatnosti nastojeći senzibilizirati širu javnost za sve ono što mi radimo, odnosno što čuvamo u ovoj zgradi. Jedan od takvih oblika su i izložbe. Ova izložba napravljena je povodom Međunarodnog tjedna arhiva koji ima naslov „U planine!“. Nama se to zaista sjajno poklopilo jer smo od Planinarskog društva Dubovac preuzeli privatno arhivsko gradivo, a i inače smo malo jače zakoračili u preuzimanje privatnog arhivskog gradiva koje je jako vrijedan izvor proučavanja društvenog i kulturnog života određenog grada, poručila je između ostalog ravnateljica Božić.