Malo tko zna da je tvornica punog naziva Kaštel, tvornica kemijsko – farmaceutskih proizvoda d.d. osnovana u Karlovcu 1921. godina u starom dvorcu uz rijeku Kupu preteča današnje Plive

Otvorena izložba "Stota obljetnica tvornice Kaštel"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Povodom Dana europske baštine u Galeriji Zilik je otvorena izložba "Stota obljetnica tvornice Kaštel", a nastala je kao rezultat suradnje Konzervatorskog odjela u Karlovcu, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine grada Karlovca i Gradskog muzeja Karlovac.

    -Ovo je interesantna tema u ovo pandemijsko doba kada smo svi zaokupljeni temom vlastitog i kolektivnog zdravlja. Mislim da malo Karlovčana zna da je tvornica Kaštel preteča današnje Plive, odnosno da je Pliva osnovana u Karlovcu. I meni osobno je taj podatak bio iznenađenje. Zanimljivo je i to kako su stanovnici Karlovca zapravo bili vizionari 100 godina prije nas, kazala je pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar.

    Tvornica Kaštel ime je dobila prema dvorcu u kojem je započela svoj rad, a koji je 1820-tih kupio feldmaršal Laval Nugent. U Karlovcu su je 1921. godine osnovali zagrebačka tvrtka Isis i budimpeštanski Chinoin. Tvrtka je zadržala svoje ime i nakon selidbe proizvodnje u Zagreb 1927., a ime Pliva nosi od 1941. godine. Ova je izložba nadopunjena i novima saznanjima vezanim uz osnivanje i djelovanje “Kaštela” na području grada Karlovca.

    -Nova saznanja su arhivski podaci, dokumenti o izvedbi armirano-betonskih stropova, pokušaj zaključivanja koje je koja zgrada kompleksa, koja je služila izradi lijekova, koja je bila upravna zgrada, gdje su bili smještajni kapaciteti za radnike, a gdje vrtovi i pronašli smo da su Karlovčani organizirali i izlete na Kaštel te ondje gledali kako se uzgaja ljekovito bilje i proizvode lijekovi. Na izložbi se može vidjeti 30-ak eksponata muzejske i arhivske građe pri čemu je građa podijeljena u tri vitrine od kojih se dvije odnose na razdoblje u Karlovcu, a jedna na razdoblje u Zagrebu.  Na panoima su razglednice dizajnera Pavla Gavranića gdje se on vraća potencijalnim kupcima i Plivinih proizvoda, objasnila je Jelena Mužar Smenderovac, kooautorica izložbe i konzervatorica u Konzervatorskom odjelu u Karlovcu.

    Izložba ostaje otvorena do 5. studenog.