Prvi Karlovački

Otvorena izložba slika biskupa slikara monsinjora Jurja Jezerinca

31.10.2019

Kultura

Izložba je postavljena u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa

“Priroda govori o Bogu” izložba slika koje je naslikao monsinjor Juraj Jezerinac, umirovljeni biskup otvorena je jučer u Galeriji “Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Nakon monsinjora Antuna Sente, sve prisutne je pozdravio karlovački gradonačelnik Damir Mandić te izrazio divljenje biskupovoj razigranosti prezentiranoj u izloženim slikama nadajući se da, iako je u mirovini, još neće mirovati, ta nas počastiti još nekom novom izložbom. Ujedno je zahvalio velikoj aktivnosti koja je ostvaruje u Nacionalom svetištu kako na polju duhovnosti, tako i u umjetnosti, odgajanju mladih, voluntarizmu i drugih socijalnih sadržaja.

-U slikarskom stvaralačkom procesu, zahtjevnom putu njegovanja ljepote urasle u ideju sadržaja u prvi plan dolaze talent i zanos. Sve drugo je manje važno; ugled autora, životne situacije, razina likovnog obrazovanja” kazao je tom prigodom Stanko Špoljarić, likovni kritičar. Znano je da je Jezerinac dugo godina vršio službu biskupa, stekao priznanje djelovanjem unutar Crkve, radi se o osobi velike mudrosti i životnog iskustva. Bez mogućnosti da zbog brojnih obveza ranije ostvari, tinjala je želja za slikarskim stvaranjem. I dogodilo se lijepo iznenađenje. Umirovljenjem Jurja Jezerinca dobili smo biskupa slikara. Njegov umjetnički dar čekao je godinama, pa i desetljećima da se opremi. Doživljaji i prizori bili su na “čekanju” da umjetničkom osjetljivošću uđu u događaje slika. Tada su se već počeli imaginacijom formirati obrisi vlastite likovne stilistike koji su bili uvjet za bujicu ostvarenja. Na uskoj, ali dragoj stazi ka zbilji umjetnosti, Juraj Jezerinac, s udivljenjem pred veličajnošću prirode i stvorenjima koja je nastanjuju, prati divnu misao pape Ivana Pavla II. “Umjetnici su sustvaratelji svijeta.” U slikarskom činu polazi od činjeničnog, ali preobrazbom ishodišnog dolazi do izraza prepoznatljive rukopisnosti, kazao je tom prigodom likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Prisutnima se obratio i sam autor prisjećajući se kako su ga mediji često okarakterizirali kao strogog i mrkog čovjeka. Vidjet ćete vi da se ja itekako znam diviti ljepoti Božje nježnosti i to pokazati slikom kazao je između ostalog biskup slikar Jezerinac, te zahvalio svima koji su mu pomogli pri ostvarenju ove izložbe a na osobit način prisutnom profesoru Marijanu Jakubinu koji mu je davao slikarske savjete. Izložbu je otvorio Stanko Špoljarić, a ljepoti događaja otvorenja izložbe doprinijele su učenice Glazbene škole Karlovac Regina Horvat i Lee Loo pod vodstvom profesorice Marijane Pajić, te zbor župe BDM Snježne i Nacionalnog svetišta “Sveti Josip” pod ravnanjem sestre Blandine Rakarić.

Izložba će biti otvorena do kraja studenog, a prilog od podaje slika namijenjen je za obnovu kuće sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću.