Prvi Karlovački

Otvorena izložba natječajnih radova za izradu Urbanističko-arhitektonske podloge za izradu UPU „ŠRC-Korana“

Autor: Miloš Milovanović

28.09.2020

Karlovac

Tražili smo takvu urbanističku koncepciju koja se može ugraditi u urbanističke planove i biti prepoznatljiva te dugoročno odrediti ovaj prostor, istaknuo predsjednik Ocjenjivačkog suda

U Aquatici je večeras otvorena izložba natječajnih radova za izradu Urbanističko – arhitektonske podloge za izradu UPU „ŠRC Korana“. Natječaj je raspisao i investirao Grad Karlovac, a provodilo ga je i organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata. Predmet i cilj natječaja bilo je iznalaženje najboljeg idejno urbanističko arhitektonskog rješenja uređenja prostora Športsko rekreacijskog centra Korana koje će adekvatno vrednovati lokaciju na desnoj obali  Korane. Natječaj je inače bio raspisan 2. lipnja ove godine i u propisanom roku do 28. kolovoza predano je 11 radova.

Prvu nagradu je osvojio rad kojeg su autori  Bernarda Silov, Davor Silov, Krisitna Rogić, Ksenija Radić Knežević i Petra Vlahek sa suradnikom Davorom Plavšićem. Ocjenjivački sud je bio u sastavu: predsjednik Krunoslav Šmit, Ana Hranilović Trubić, Ivona Jerković, Nikolina Maradin, Toma Plejić sa zamjenikom člana Nikolom Fabijanićem te tehničkom komisijom Lukom Lipšinićem, Martinom Stjepandić i tajnicom natječaja Margaretom Luša Jurić.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda  dr. sci. Krunoslav Šmit posebno je zadovoljan što je izložba organizirana baš u Aquatici, dakle u prostoru koji je predmetom natječaja.

Istaknuo bih da je na natječaj pristigao jedan lijepi broj radova s obzirom i na vrijeme i na okolnosti koje su ga pratile. Svi su radovi imali neke karakteristike koje su bile zanimljive i mi smo to pokušali prepoznati kao članovi Ocjenjivačkog suda,  što je to kod svakoga od njih interesantno. Ono što smo posebno željeli valorizirati kao vrijedno su nove ideje koje se uvode u ovaj prostor, a koje bi mogle stvoriti neke nove vrijednosti koje bi bile takve da se ugrade u dugoročnu koncepciju razvoja ovoga grada, ali  i da ostave trag ovoga današnjeg vremena. To je ono što smo pokušavali prepoznati kod svih nagrađenih radova i svaki ima neki od tih elemenata koji bi možda mogao biti takva jedna nit prepoznatljivosti važna za uređenje ovog prostora. Prvonagrađeni rad je po svojim karakteristikama imao najviše takvih elemenata i on je po našem mišljenju rad koji bi ovom prostoru dao taj jedan karakter: prepoznatljivost, mogućnost da se oko takve osnovne koncepcije organizira ovaj prostor, da on udomi različite sadržaje i da pokaže to vrijeme u kojem je ova koncepcija nastala. Tražili smo takvu urbanističku koncepciju koja se može ugraditi u urbanističke planove i biti prepoznatljiva te dugoročno odrediti ovaj prostor. To je ono što ovaj rad nudi. On ima niz dodatnih kvaliteta; arhitektonskih, urbanističkih, ambijentalnih,  ima mogućnost da postane još jedna dodatna atrakcija ovome gradu i još jedan dodatni sloj, kazao Šmit.

Zahvalila bih Gradu Karlovcu što je odlučio jedan ovako vrijedan prostor dati u natječaj. To je čudno da se zahvaljujem, ali vjerujte mi da su to rjeđe prilike za ovako pozitivne primjere jednog pravog  i korisnog upravljanja gradskim prostorima. Čitajući jednu knjigu o međuratnim zagrebačkim natječajima naišla sam na podatak da je zapravo prvi javni arhitektonski natječaj bio raspisan za Veliku gimnaziju i Opću pučku školu u gradu Karlovcu – 1879. godine. Prije više od 140 godina, prvi javni natječaj u Hrvatskoj arhitektonski bio je za jedan javni objekt u gradu Karlovcu i za tu priliku  su u žiri bili pozvani predstavnici Kluba inžinira i arhitekata iz Zagreba. To je bio i povod da se napiše prvi pravilnik o natječajima, tako da zapravo možemo reći da je ova praksa javnih natječaja u Hrvatskoj počela na poziv grada Karlovca. Drago mi je da se ta praksa u Karlovcu nastavila, drago mi je vidjeti da su dva jako vrijedna gradska prostora; ovaj oko Korane i prostor vojarne Luščić bili predmetima javnih natječaja, rekla je na početku otvorenja izložbe predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann.

Suorganizator ove izložbe bilo je karlovačko Društvo arhitekata, građevinara i geodeta, a predsjednik Matija Vinski je istaknuo da se kroz arhitektonsko urbanistički natječaj dolazi do najboljih rješenja za posebno bitna mjesta u gradu.

Pozdravljam inicijativu Grada da kroz natječajne radove, barem u posljednje vrijeme,  riješimo problematiku najvažnijih mjesta  u gradu i da ćemo s takvim nekim trendom  nastaviti i dalje, kratko je izjavio Vinski.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je i čestitao svima koji su sudjelovali na  natječaju kao i Ocjenjivačkom sudu kazavši da će se fokus usmjeriti na prvonagrađeni rad  što je i logično.

Interes javnog na neki način ipak dobiva ono svoje mjesto koje zaista i treba imati. Karlovac sa svojim vrijednim prostorima, ovdje je već spomenut ovaj prostor i vojarna Luščić, definitivno je nešto što nije vlasništvo samo ove današnje generacije, kao ni one prije nas. Ali, definitivno je vlasništvo ovih koji dolaze poslije nas. I u tom kontekstu ta naša promišljanja što se tiče i javnosti, ali i javnih natječaja, stvarno su iskrena. Oba natječaja i onaj za vojarnu Lušćić i ovaj za ŠRC Korana izazvat će britke rasprave, što mislim da je dobro i da ima smisla. I privatno i javno pa i struka trebaju tražiti jezik komunikacije gdje će se zaista razumjeti jer govorimo o novoj atrakciji grada Karlovca. Ovaj javni natječaj i ovaj rezultat je u stvari svima  nama u gradskoj upravi i potvrda i izazov za neke vjerojatno buduće natječaje. Iskreno stojimo iza namjera da s tim javnim natječajima te vrijedne prostore grada Karlovca učinimo u konačnici još vrjednijima i da nam ovi što dođu poslije nas što manje zamjeraju, poručio je gradonačelnik Mandić.