Prvi Karlovački

Otvorena izložba „Na putu do mora“ – izloženo 20 nošnji Gorskog kotara, Pokuplja, Žumberka, Istre i Kvarnera

Autor: Ksenija Begović

08.03.2021

Kultura

Otvorenjem izložbe „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ otvorena je sezona izložbi na Starom gradu Dubovcu. Početak sezone, napomenula je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovca, odgodile su štete od potresa, no sad je Stari grad siguran za posjetitelje.

Radi se o gostujućoj izložbi organiziranoj u suradnji s Kulturnim centrom Travno u sklopu kojeg djeluje Posudionica i radionica narodnih nošnji. Budući da je danas Međunarodni dan žena ravnateljica je napomenula da je otvorenje organizirano u pravo vrijeme.

Ne možemo imati bolji uvod u današnji dan nego razgledati ono što su generacije žena stvarale, rekla bih i dizajnirale, same proizvodile i ponosno nosile. To je uvod da svima čestitam i Dan žena, istaknula je Božić.

Kustosica izložbe Nikolina Belančić Arki napomenula je da suradnja s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji traje već pet godina, no pandemija je odgodila gostovanje ove izložbe. Dodala je da je ipak veseli da je ipak postavljena i to baš na ovoj lokaciji.

Ova lokacija se nametnula kao idealno mjesto za postaviti izložbu jer Stari grad je upravo na trasi dviju od tri navedene ceste, napomenula je Belančić Arki.

Bojana Poljaković Popović iz KUC-a Travno kazala je izložba proširena i na krajeve uz još dvije povijesne ceste, a to su Jozefina i Rudolfina, koje također vode prema primorju, ali kroz Liku. No, prvotna je namjera bila da se izlože nošnje Gorskog kotara, koje su slabo istražene i sačuvane, jer se upravo zbog blizine i povezanosti s većim centrima dosta rano napustilo nošenje tradicijske odjeće.

Zahvaljujući fotografijama, zahvaljujući kazivanjima, zahvaljujući stručnoj literaturi uspjeli smo rekonstruirati većinu narodnih nošnji. Tako da od 20 narodnih nošnji koje su predstavljene na izložbi, jedino je nošnja iz Rečice originalna. Ostalo su rekonstrukcije koje su rađene po tradicijskim tekstilnim tehnikama. Tako da možemo govoriti o novim originalima, rekla je Poljaković Popović.

Dodala je da su uključene i nošnje s područja Žumberka i karlovačkog Pokuplja, primjerice iz Rečice, Mostanja, Mahična.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Mandić čestitajući ujedno i Dan žena.

Karlovac kao sjecište puteva je srce Hrvatske i kad govorimo o Karlovcu ne možemo ne govoriti o svim našim cestama koje su žile kucavice naše domovine. U tom kontekstu mi je drago da Gradski muzej Karlovac u vrijeme pandemije, koja će sigurno obilježiti naše živote, nastavlja sa svojim aktivnostima, jer sam uvjeren da upravo taj krvotok i život koji nam treba u ovom vremenu možemo pronaći u umjetnosti, rekao je između ostalog Mandić.

Izložba se u Izložbenom prostoru Starog grada Dubovca može razgledati do 9. svibnja.