Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

Otvorena izložba „129. brigada HV-a Karlovac“

VIŠE IZ RUBRIKE

„Naša Brigada“

Izložba sadrži fotografije pripadnika, položaja i aktivnosti 129. brigade HV-a iz vremena njezinog postojanja i djelovanja tijekom 1991. i 1992. godine.

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj, danas je otvorena izložba pod nazivom „129. brigada HV-a Karlovac“.

Predsjednik Udruge pripadnika 129. brigade HV-a, Miroslav Rade podsjetio je tom prilikom kako je na današnji dan, 23. listopada 1991. godine osnovana 129. brigada.

-U jednom trenutku, 129. brigada je na karlovačkom bojištu držala najdužu crtu bojišta u cijeloj Hrvatskoj koja se protezala od Turnja sve do Šišljavića, rijekama Koranom i Kupom, nizvodno od Karlovca. Kroz brigadu je prošlo više od četiri tisuće pripadnika, a 28 ih je nažalost izgubilo život. Najveći gubitak koji je brigada imala bio je 08. studenog 1991. godine kada je u raketiranju aviona JNA došlo do pogibije 17 branitelja u Draganićkim Mrzljakima, što također redovito obilježavamo. Za 30. obljetnicu brigade napravili smo izložbu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u dužini od 129 metara i dijelove te izložbe predstavit ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci u Muzeju Domovinskog rata ovdje na Turnju, te sve zainteresirane pozivam da ju posjete, poručio je Rade.

Autor izložbe i kustos Juraj Horvatin rekao je kako se izložba otvara danas na samu obljetnicu ustrojavanja brigade i bit će otvorena do 25. veljače sljedeće godine.

Organizirana je u suradnji s pripadnicima Udruge 129. brigade i to na prijedlog predsjednika udruge Miroslava Rade, a suradnici su bili članovi udruge Milan Maleš, Nenad Antonović i Zdenko Barjaković, uz čiju su pomoć nastale sve izložbene legende i opisi fotografija.

Kako je istaknuo Horvatin, izložba sadrži fotografije pripadnika, položaja i aktivnosti 129. brigade HV-a iz vremena njezinog postojanja i djelovanja tijekom 1991. i 1992. godine, sve od postrojavanja i svečane prisege, preko različitih borbenih položaja, pa sve do ljeta 1992. kada je Brigada demobilizirana.

Prikazane su različite ustrojbene jedinice Brigade, suradnja s drugim postrojbama HV-a, aktivnosti utvrđivanja položaja, nadziranje važnih komunikacija, vojne vježbe i borbeni položaji u obrani Karlovca i Republike Hrvatske. Nisu izostavljene ni svakodnevne obaveze poput redovnog održavanja naoružanja ili pripreme hrane. Prikazane su i različite aktivnosti pripadnika Brigade održane tijekom 1992. godine, nakon sklapanja primirja, poput turnira u šahu, glazbenih nastupa Bećara 129. brigade i uskršnjeg koncerta u Domu HV Zrinski u organizaciji Brigade. U težnji za prisjećanjem na normalan civilni život, izložba sadrži i fotografiju glumaca kazališta Zorin Dom koji na crti bojišnice izvode predstavu za pripadnike Brigade u vrijeme primirja.

Fotografije prikazuju i tragediju razaranja i stradanja koja je neizostavan dio rata, ali i brigu pripadnika Brigade o svojim ranjenim i stradalim pripadnicima. Fotografije obilaska ranjenika u bolnici, posljednjih ispraćaja te susreta invalida i ranjenika HV-a na Jadranu sastavni su dio izložbe.

Osim fotografija, u izložbenom prostoru izloženi su zastava 129. brigade HV-a, odličja Brigade te svi ostali predmeti i dokumenti koji pod geslom „Naša Brigada“ svjedoče o djelovanju Udruge pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske Karlovac. Izložba sadrži i panoe na kojima su povjesnica Brigade i poginuli pripadnici Brigade te video materijal o 129. brigadi HV.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i sredstvima Grada Karlovca.

Otvaranju izložbe su pored organizatora, pripadnika 129. brigade, te zainteresiranih posjetitelja prisustvovale i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.