Ovogodišnji, 46. ZILIK bit će svečano otvoren izložbom akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom "Polifonija pokreta" večeras u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Ove godine tema je „ZILIK“ kakav je nekada bio.

Otvoren Mali ZILIK

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovogodišnji, 46. po redu ZILIK počeo je danas Malim ZILIK-om koji je u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor otvoren radionicom pod nazivom "Skrivena livada".

  Prilikom otvaranja, ravnateljica navedene ustanove, Nataša Horvat je izjavila:

  -Ovo je 46. ZILIK po redu i mi smo ga nazvali „Povratak korijenima“ jer imamo težnju na neki način osvijestiti ZILIK kakav je nekada bio. Uvijek se na ZILIK-u radilo s djecom, uvijek je sudjelovalo puno umjetnika, no nekako kako vrijeme ide modernije i sve više tako su nekako zahtjevi, načini rada pa možda i principi lagano promijenjeni. Zaista, mi se nadamo da ćemo ovom povećanom interakcijom djece i umjetnika unijeti onaj stari duh i ponovno probuditi osnovnu bit ZILIK-a i unijeti kreativnost, razvijati je kod djece i poticati i dalje, istaknula je Horvat. Rekla je i kako su sudionici na današnjoj radionici učenici Osnovnih škola Grabrik i Turanj, djeca iz njihove ustanove, te nešto djece koja su došla samoinicijativno.

  O temi i novinama ovogodišnjeg ZILIK-a više je rekla Sonja Švec Španjol, izbornica kolonije i predsjednica savjeta ZILIK-a.

  -Ove godine je tema ZILIK-a, „ZILIK“ kakav je nekada bio“ i u sklopu tih nekih promjene ove godine po prvi put imamo za voditelje likovnih radionica umjetnike koji nisu iz Zagreba, tako da danas počinjemo s Tihanom Karlović koja dolazi iz Gorskog Kotara, kazala je Španjol.

  Magistra likovne pedagogije Tihana Karlović, voditeljica današnje likovne radionice pojasnila je što će djeca raditi i koji je cilj današnje radionice.

  -Na današnjoj radionici djeca će ustvari raditi veliku knjigu. Crtat će livadu na način da će mijenjati crtaća sredstva i likovne elemente, odnosno crtat će cvijet, kamen, pticu, nešto što će sadržavati ta livada. Glavna nit vodilja radionice je  da oni ustvari shvate da samo zajedničkim radom, a  pritom iskazivanjem sebe kao individue mogu stvoriti puno, naglasila je Karlović.

  Jedna od sudionica Malog ZILIK-a, osmogodišnja Nika Zagorec ispričala nam je kako je i već dvije godine do sada sudjelovala na ovoj manifestaciji te nam otkrila što će ona sve nacrtati.

  -Danas crtamo i mijenjamo mjesto tako da nastane jedna slika. Prvo smo napravili jednu travku, pa jedan kamen od točkica, a na kraju će vjerojatno nastati slika nekog vrta, izjavila je Nika.

  Osmogodišnja Maja Bračević, također iz OŠ Grabrik rekla je kako je prvi put ove godine na ZILIK-u i jako joj se sviđa.

  -Prvo sam s drvenim bojicama nacrtala zelenu travku, a zadatak nam je na kraju napraviti nekakvu priču, kao neku knjigu, rekla je Maja i nastavila vrijedno crtati.

  I sedmogodišnji David Bičan Pauli iz iste škole ove godine po prvi put sudjeluje na Malom ZILIK-u i također je oduševljen.

  -Tema koju sada radimo je napraviti cvijet od toplih boja s drvenim bojicama i pastelama. Tako sam ja počeo raditi cvijet sa žutom bojom pa ću nastaviti sa narančastom, pojasnio je David.

  Ovogodišnji ZILIK bit će svečano otvoren izložbom akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom "Polifonija pokreta" večeras u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

  U utorak 29. siječnja će magistra likovne pedagogije Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom "Floralni kalendar". Nakon razgovora o karakterističnim biljnim motivima koji se javljaju u pojedinom mjesecu svaki polaznik će, kako je rečeno, dobiti za zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Na kraju će svi mjeseci biti objedinjeni u jedan kalendar. Jutarnja radionica u utorak će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer dolazi cijenjeni  pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu za djecu, a koji je ujedno prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije. Idući dan, srijeda rezervirana je za magistru slikarstva i profesoricu likovne kulture Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom "Moj šašavi autoportret". Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama. Sljedeći dan radionicu će voditi magistra likovne pedagogije Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici "Zamrljaj mrlju" polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica "Pretisni otisni" uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Polaznici će dobiti u zadatak osmisliti karnevalski motiv koji će potom uz stručno vodstvo umjetnice sami izvesti u tehnici monotipije. Mali ZILIK bit će zatvoren radionicom akademske slikarice i asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ljiljane Barković koja je za petak 1. veljače osmislila radionicu "Četiri godišnja doba – eko mozaik" na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

  Inače, radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12 sati i od 15-17 sati izuzev petka, 1. veljače kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se navečer u 19.30 sati obilježava kraj ovogodišnje manifestacije otvorenjem izložbe radova nastalih na 46. ZILIK-u. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski