Prvi Karlovački

Otvoren 48. ZILIK

Autor: Miloš Milovanović

24.01.2022

Kultura

Otvorenje je ove godine obilježeno samostalnom izložbom akademskog slikara Željka Subića pod nazivom „Vagoni – bilješka u vremenu“

U Zorin domu je večeras, nakon prošlogodišnje stanke,  svečano otvoreno 48. izdanje ZILIK-a;  drugačije, skromnije i s manje posjetitelja nego što je to bilo prethodnih godina zbog pandemije i u skladu s epidemiološkim mjerama. Prigodan program na otvorenju su izveli učenici i profesori karlovačke Glazbene škole te korisnici  Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Svečano otvorenje 48. ZILIK-a ove godine je obilježeno samostalnom izložbom akademskog slikara Željka Subića pod nazivom „Vagoni – bilješka u vremenu“. Otvorenju  izložbe nije prisustvovao autor koji je u samoizolaciji, no zahvalio se svima što mu je pružena mogućnost da se svojim radovima može predstaviti u Karlovcu.

Osim što Željko Subić spada među doajene hrvatske likovne umjetnosti, on je isto tako cijeli svoj život proveo kao profesor likovne kulture u Srednjoškolskom centru i Gimnaziji u Novoj Gradiški. Bio je toliko dobar pedagog da su neki njegovi učenici upravo radi njegovih predavanja kasnije upisali Akademiju likovne umjetnosti. Slike postavljene na izložbi po prvi puta predstavlja u javnosti; znači riječ je o njegovom recentnom ciklusu, a Karlovčani ih imaju priliku prvi vidjeti, rekla je izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol.

Davne 1974. godine ZILIK je zamišljen upravo radi djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na inicijativu gospodina Petra Grgeca i  njegove supruge Dane sa tadašnjim ravnateljem ustanove Petrom Carem. Cijelo to vrijeme se odvijao svake godine, osim prošle, kada je to bilo onemogućeno zbog pandemije. Nažalost, ove dvije protekle godine, odnosno jedan ZILIK koji se nije održao, nama su odnijeli i nama drage ljude; nekadašnjeg izbornika Nikolu Albanežea i našeg dragog kolegu Zvonimira Tonšetića. Oni su svojim radom i svojom predanošću obilježili i rad ZILIK-a, a ujedno i rad sa djecom, kazala je na otvorenju ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat

Zahvalila je Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu kulture, Karlovačko županiji, Gradu Karlovcu, Glazbenoj školi Karlovac i Zorin domu bez kojih i ovaj ZILIK ne bilo moguće odraditi.

Otvorenju su  prisustvovale županica Martina Furdek Hajdin i  predstavnica Grada Karlovca Irena Šegavić Čulig.