Prvi Karlovački

Otvaranje izložbe „Likovno stvaranje izraslo iz boli“ u Gradskom muzeju Karlovac

Autor: Sunčica Laić

18.10.2020

Kultura

Izložba je posvećena najstarijoj predstavnici hrvatske marginalne umjetnosti Mariji Novaković

Povodom 60-te obljetnice smrti najstarije predstavnice hrvatske marginalne (autsajderske) umjetnosti, Marije Novaković u Gradskom muzeju Karlovac će u srijedu, 21. listopada u 17 sati biti otvorena izložba „Likovno stvaranje izraslo iz boli“- radovi Marije Novaković iz zbirke Dražena Neimarevića.

-Ljubaznošću gđe. Nevenke Neimarović u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Karlovac će do veljače 2021. godine živjeti sjećanje na talentiranu slikaricu, pijanisticu i pjevačicu Mariju Novaković, najzastupljeniju autoricu u zbirci Dražena Neimarovića, poručuju iz Gradskog muzeja Karlovac.

U Galeriji NO Muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu umjetnica je izložbom Marije Novaković: Sjećanje jedne pijanistice po prvi puta predstavljena kao jedna od najsnažnijih predstavnica tzv. marginalne (autsajderske) umjetnosti. Umjetnica je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u svojevrsnoj izolaciji u Klinici za psihijatriju Vrapče te joj je likovno izražavanje bilo dijelom terapije, a afirmaciji nje kao vrijedne likovne autorice uvelike je pridonio psihijatar prim. dr. Stanislav Župić.

-Životna priča Marije Novaković iznimno je bogata i može svjedočiti o životu djevojčice bez roditelja u Beču na prijelomu 19. i 20. st., njezinu školovanju za pijanisticu i opernu pjevačicu na Bečkom konzervatoriju, potom o životu pjevačice u Njemačkoj tijekom I. svjetskog rata i na kraju o profesiji sviračice glasovira i voditeljice orkestra u berlinskim kinima. No, život Marije Novaković naglašeno je obilježen trima boravcima u duševnim bolnicama. Marijinom kriznom stanju mogao je pridonijeti i odnos sa skladateljem Gustavom Mahlerom čijim portretom započinjemo izložbu. Umjetnica nas svojim stavovima, stalnom životnom borbom za egzistenciju, a kasnije i borbom s težim oblikom duševne bolesti, nadahnjuje još i danas, rekla je dr. sc. Žarka Vujić, autorica izložbe.

Sedamdesetak je radova Marije Novaković sačuvano u Zbirci doktora Dražena Neimarevića. Nasuprot tome, u Klinici Vrapče sačuvano je preko tisuću radova, uključujući i male pripremne crteže, crtane vježbe i blokove, ali i crtane serije i scenarije s kraja 30-ih godina, koje je također bilo vrlo plodno razdoblje njezina stvaranja. Dapače, u Klinici su joj uspjeli tada urediti i maleni atelijer.

-Radovi Marije Novaković koji će biti predstavljeni na izložbi u Gradskom muzeju Karlovac nastali su 50-ih godina 20. stoljeća te ih je nekoliko reproducirano u knjizi Umjetnici tamnoga sjaja u kojoj je prim. dr. Dražen Neimarević donio razmatranja života, tijeka bolesti i stvaralaštva brojnih poznatih i nepoznatih likovnih, glazbenih i književnih umjetnika, pa tako i Marije Novaković, objasnila je Antonija Škrtić, viša kustosica Galerije Vjekoslav Karas.

Na otvorenju izložbe u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac autorica izložbe Žarka Vujić i viša kustosica Antonija Škrtić reći će više o umjetničkom radu i životu slikarice Novaković. Otvorenju će prisustvovati i ravnateljica klinike Vrapče doc. dr. sc. Petrana Brečić, , bibliotekar mr. sc. Snježana Spitzmüller, dipl. polit. Niko Radas koji se bavi terapijom umjetnošću u klinici Vrapče i supruga preminulog kolekcionara Nevenka Neimarević s obitelji.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog muzeja Karlovac, a bit će otvorena od 21. listopada 2020. godine do 28. veljače 2021. godine. Radno vrijeme izložbe bit će utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, srijedom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

-Otvorenje izložbe će se provesti uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju zaštite zdravlja posjetitelja i djelatnika, poručuju iz Gradskog muzeja Karlovac.