Otkrivena spomen ploča povodom 255. godišnjice osnutka Uprave šuma u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Povodom 255 godina od osnutka Uprave šuma u Karlovcu danas je na ulazu u zgradu Veleučilišta na Strossmayerovom trgu otkrivena spomen ploča.

    -23. veljače navršilo se 255 godina od osnutka Uprave šuma karlovačkog Generalata. To se smatra utemeljenjem šumarstva na području Hrvatske. No, tu nije kraj ovogodišnjim značajnim obljetnicama. Naime, ove godine se navršava 100 godina od početka rada Šumarije Karlovac, nadležne za državne šume; 60 godina od osnutka Šumskog gospodarstva Karlovac, 30 godina djelovanja Uprave šuma Podružnice Karlovac u sastavu Hrvatskih šuma te 160 godina od rođenja karlovačkog šumara Stjepana Frkića – šumarskog savjetnika koji je ostavio upečatljiv trag u svom šumarskom vijeku, radeći 42 godine kao šumar slunjske imovne općine. Sve ove obljetnice bit će zabilježene tijekom ove godine u aktivnostima karlovačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, izjavio je njegov predsjednik mr. Ivan Grginčić.

    Prigodnoj svečanosti otkrivanja spomen ploče prisustvovao je i  voditelj Uprave šuma Podružnice Karlovac Marin Svetić.

    -Hrvatsko šumarstvo je od 1990. godine pa sve do današnjeg dana  u sklopu europskog šumarstva uspjelo povećati svoju šumovitost za 17 posto. Samo su Talijani za nešto veći postotak u tom razdoblju uspjeli povećati svoju šumovitost, dok su sve druge države na našem kontinentu ispod Hrvatske. Zahvaljujem Hrvatskom šumarskom društvu, ogranak Karlovac koje potiče i čuva tradiciju našeg šumarstva, svim generacijama šumara koji su dali svoj obol u razvoju i kontinuiranom održavanju našeg gospodarenja šumama. (m.m.)

    Foto: i.č.