Prvi Karlovački

Otkrivena spomen ploča na mjestu nekadašnje sinagoge u Šebetićevoj ulici

Autor: Miloš Milovanović

12.09.2021

Karlovac

Obvezujem se da ću nastaviti dolaziti u Karlovac i podržavati male prosperitetne židovske zajednice diljem Hrvatske, izjavio je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor

Rabin Luciano Moše Prelević i predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu  Tena Bunčić zajedno su večeras otkrili spomen ploču povodom obilježavanja 150 godina od posvećenja karlovačke sinagoge. Izgrađena je  1871. godine na mjestu današnjeg nebodera u Šebetićevoj ulici, a srušena 1960. godine. Spomen ploča je djelo akademskog kipara Pere Kurobaše, a sam svečani čin otkrivanja uveličan je pjesmom „Jeruzalem od zlata“ u izvođenju maestre Radmile Bocek. Spomen ploča je postavljena na inicijativu Udruge  Židovi u Karlovcu te uz podršku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Veleposlanstva Izraela, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Prije Drugog svjetskog rata u Karlovcu je bila velika židovska zajednica koja je imala 400 članova i sinagoga je bila jako aktivna, imala je svog rabina, imala je nadkantora – to je bio moj pradjed, također je imala kantora te je bila jako posjećena. Ali, dogodio se Drugi svjetski rat koji je uništio zajednicu jer je nakon rata u Karlovcu ostalo oko 50 Židova, dok su svi ostali stradali. No, i taj broj se dalje osipao, neki su otišli u Izrael, dok su se neki asimilirali tako da se više nisu ni deklarirali kao Židovi. Sinagoga je imala svoju funkciju u vjerskom smislu i jako  nam je žao da je tadašnja vlast 1960. godine srušila jednu prekrasnu građevinu koja osim što je bila ljepša za vidjeti, nego sada neboder, imala je jako akustičnu prostoriju i meni kao glazbenici, fali još jedna lijepa koncertna dvorana. Jako sam danas uzbuđena, skoro pa da ne mogu vjerovati da se ovo događa. Drago mi je da se sve to pokrenulo i vjerujem da je ovo samo jedan zalet u još više stvari koje planiramo obilježiti ovdje u Karlovcu.  Naime, Karlovac je dužan toj zajednici, mi dan danas uživamo plodove njihove ljubavi prema gradu i njihovog rada za ovaj grad, ispričala nam je prije početka službenog dijela svečanosti predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu Tena Bunčić.

Svečani dio programa započelo je Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora koje svoje najveće uspjehe u povijesti može zahvaliti, upravo utjecajnim članovima židovske zajednice. Među brojnim uzvanicima bio je i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus.

Ovime započinjemo jednu novu eru, počinjemo govoriti o onome što se dogodilo za bolju budućnost. Budućnost neće biti bolja, ako nećemo reći ono što se zapravo dogodilo u prošlosti. Učinimo nešto za ljepšu budućnost, poručio je Kraus.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić posebno se zahvalio Teni Bunčić na njenom entuzijazmu te naglasio da će Grad i dalje pratiti sve inicijative Udruge Židovi u Karlovcu.

Karlovac je uvijek bio otvoren grad bez obzira što su se događale stvari na koje danas nismo ponosni. Ova ploča upravo je podsjetnik na ono vrijeme koje dolazi i da upravo tu u jednoj otvorenosti, gajimo suživot, rekao je gradonačelnik.

Grad Karlovac, ali i Karlovačka županija oduvijek je bilo mjesto dodira i susreta civilizacija, kazala je županica  Martina Furdek Hajdin i nastavila:

Povijest je učiteljica života i jako je važno je da bude nepristrana i objektivna. Ponekad smo na nju ponosni, ali ponekad ona i opominje. Upravo je i sudbina Židova na ovom području jednako takva; bila su stradanja – ne bježimo od njih, ali smo svjesni i zahvalni što su upravo Židovi pomogli i podupirali gospodarski, društveni i kulturni razvoj ovoga područja. Ostavili su neizbrisiv trag. Naša županijska uprava upravo živi i radi u palači židovske obitelji Froelich i obnavljamo ju zajedno s Ministarstvom kulture i medija. Prošle godine ona je proslavila svojih 100 godina postojanja i postala je zaštićeno kulturno dobro. Neka i te materijalne stvari budu podsjetnik naše zajedničke povijesti i zalog za još bolju zajedničku budućnost.

Ispred Ministarstva kulture i medija govorio je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković spomenuvši brojne židovske obitelji koje su dale doprinos gospodarskom razvoju grada.

Zajedno sa predstavnicima židovske zajednice u Hrvatskoj pokušavamo doprinijeti što boljem prikazu povijesnih stvarnih podataka, multikulturalnosti i multireligioznosti koja postoji i u ovom gradu. Ono što smo uspjeli sačuvati u ovim turbulentnim vremenima je i Židovsko groblje u Karlovcu koje je velikom inicijativom židovske zajednice, ali i Grada Karlovca i Županije, saniralo klizište. Obnavlja se židovska mrtvačnica i to su pojedinačno zaštićena kulturna dobra. Ona puno govore o židovskoj zajednici koja je integralno i činila ovaj grad.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju na samom početku židovske Nove godine.

Postignuća postižu pojedinci, ali na temelju svojih snova. Sami snovi nisu toliko važni, oni su samo podstrek za rad, kao što je i Tena imala san oživjeti život židovske zajednice u Karlovcu, što je ovim potezom i postigla. Uz pomoć gradonačelnika i županice ona nas je okupila na ovom vrlo važnom i emotivnom trenutku. Ovim činom Karlovac se pridružuje drugim gradovima i zajednicama diljem Hrvatske koje su se odlučile sjetiti velikog doprinosa kojeg je židovska zajednica i Židovi dali kulturnom i gospodarskom blagostanju cijele Hrvatske. Isto tako treba zapamtiti i oteti zaboravu doprinos židovske zajednice, ne samo razvoju Hrvatske i cijele Europe te će nam ova ploča ispričati priču o tome kao je ova sinagoga bila centar ne samo židovskog života, nego i života Karlovca u svoje doba. Sretan sam što su ovdje predstavnici sve tri monoteističke religije i nadam se da će se ovom pločom naglasiti tolerancija i tolerantan suživot kakav vlada ovdje. Isto tako nadam se da će na ovom mjestu dolaziti mnogi učenici i mladi ljudi koji će učiti i saznati više o povijesti prekrasnog grada Karlovca. Kao diplomatski predstavnik države Izrael, jedine židovske države na svijetu, izuzetna mi čast što mogu posvjedočiti rezultatu Teninog rada i zahvaliti Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji na njihovoj podršci. Jednostavno moram uvidjeti da nije slučajno da ovaj novi korak koincidira sa židovskom Novom godinom. Obvezujem se da ću nastaviti dolaziti u Karlovac i podržavati male prosperitetne židovske zajednice diljem Hrvatske, izjavio je veleposlanik Mor i na hebrejskom čestitao Novu godinu – Šalom!

Foto: Dinko Neskusil