Prvi Karlovački

Otkrivena spomen ploča Georgiju Paru u Domobranskoj ulici

Autor: Ksenija Begović

07.05.2022

Kultura

U sklopu 4. Dana Georgija Para danas je u Domobranskoj ulici na kući na broju 13 postavljena spomen ploča njemu u čast kazališnom velikanu.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče dala je voditeljica Dramskog studija Gradskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak.

Georgij Paro bio je umjetnički genije. Ne samo kao redatelj, sveučilišni profesor i pisac, već i kao mislilac, napisala je naša Sanja Hrnjak u svojoj publikaciji prošle godine. Svoje djetinjstvo i mladost proveo je na ovom kućnom broju i zavolio naš grad, kako je rekao. Sreća je, čast i božja volja da je Georgij Paro svoju prvu predstavu režirao baš na daskama Zorin doma davne 1953. godine, podsjetila je prije otkrivanja spomen ploče ravnateljica Zorin doma Irena Božičević.

Posebno je ovom prigodom zahvalila Aljoši Paru, Georgijevom sinu, koji je izradio i poklonio vizual spomen ploče, Sanji Hrnjak na inicijativi, obiteljima Juratić i Knežević na čijoj je kući ploča postavljena koji i Konzervatorskom odjelu na stručnoj potpori te Gradu Karlovcu na pokroviteljstvu.

Mislim da Karlovac u tom odnosu Paro – Karlovac dobiva puno više zato bih iskoristio prigodu zahvaliti se obitelji i Aljoši što su sve što smo ih molili od srca nam dali. Uvjeren sam da će Dani Georgija Para u Karlovcu biti narednih godina jedna kazališna kulturna manifestacija po kojoj će Karlovac opet puno više dobiti. Nadam se, sve ono što je Georgij Paro radio u svom životu, u konačnici i za kulturu i za kazalište u Hrvatskoj i za sve one s kojima je on radio, da ćemo mi u Karlovcu biti dostojni reprezenti toga, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

Njemu je pripala i čast da s Aljošom Parom otkrije i spomen ploču, ali je gradonačelnik smatrao da to ipak treba učiniti Sanja Hrnjak. Na otkrivanju su se okupili Karlovčani, a između ostalog i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, koja je na čelu povjerenstva koje je donijelo odluku o postavljanju ploče, kao i županica Martina Furdek Hajdin.