Otkrivanje tajni Karlovca uz projekt "Upoznaj svoju zemlju"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zašto imamo dva trga, za razliku od ostalih renesansnih gradova koji imaju samo jedan? Koliko stabala ima Karlovac i zašto su baš posađena? Tko ih je posadio? Kako je nastala naša Promenada? Jeste li znali da na Strossmayerovom trgu postoji jedan zavoj, odnosno "obla" ulica, a sve ostale se sijeku pod pravim kutom. Zanimljivo je da Karlovac ima jednu Tijesnu ulicu koja svoj naziv nije promijenila od prvoga dana. Odgovore na ova pitanja i razne zanimljivosti vezane za naš grad, Karlovčani su mogli danas čuti na besplatnom turističkom vođenju pod nazivom "Upoznaj svoju zemlju".

  Turističko vođenje održano je povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, a ponajprije je namijenjeno lokalnom stanovništvu kako bi bolje upoznalo svoju sredinu, grad te postalo ambasadorom hrvatskog turizma i kulture.

  -Turistički vodiči ovom akcijom žele uz obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, ukazati i na važnost turističkih djelatnika jer su oni važni za međunarodni ugled naše zemlje, naših gradova. Oni su ambasadori svoje zemlje i grada. Također, valja naglasiti kako se treba pridati velika pažnja očuvanju naše kulturne baštine i nacionalnog identiteta. U tom nam pothvatu pomaže i naša Turistička zajednica grada Karlovca, istaknula je Danijela Domboš, turistički vodič i predsjednica udruge turističkih vodiča "Bastion".

  Uz Karlovac je u projektu sudjelovalo 50-tak gradova diljem Hrvatske. Udruga "Bastion" već treću godinu za redom svojim sugrađanima priča zanimljive, još neotkrivene tajne Karlovca, a neke od njih otkrila nam je turistička djelatnica Ivančica Šebalj.

  -Postoji jedna priča koja je interesantna svima, vezana je uz niz kuća na našem Korzu. Prije toga treba istaknuti i sam Korzo koji je još jedna zasebna atrakcija. Naime, u svim drugim gradovima po Korzu ne voze automobili, a kod nas je obrnuto. Osim toga, na Korzu imamo niz kuća koje su građene krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Kuće su gradili najbogatiji Karlovčani, oni su imali jako puno novaca i htjeli su pokazati svu svoju raskoš. Međutim, u to vrijeme je postojao zakon koji je nalagao, ako tko izgradi kuću s više od devet prozora u nizu, morat' će platiti dvostruki porez. Karlovčani su bili bogati ali ne i naivni, pa su izgradili kuće s točno devet prozora, kako bi se vidjelo koliko su bogati. Zanimljivo je da središnja palača u nizu, Vraniczanyjeva nema devet prozora nego sedam jer njemu nije trebalo devet prozora da bi se znalo kako je on najbogatiji među svima njima, istaknula je Šebalj.

  Turistička ruta upoznavanja Karlovca trajala je sat vremena, a građani su na trenutak i sami bili turisti, ali i ambasadori grada na četiri rijeke. Jačanje lokalnog duha i pripadnosti gradu dobar je poticaj drugima da se zaljube i otkriju Karlovac. (ma)