Prvi Karlovački

“Ostvarili smo cilj, vratili smo se u Premijer ligu”

Autor: Branko Obradović

18.07.2021

Sport

Razgovor: Dominik i Domagoj Smojver, igrači Hrvatskog rukometnog kluba "Karlovac"

Hrvatski rukometni klub “Karlovac” prošlog ljeta dobio je značajna pojačanja za novo prvenstvo Prve hrvatske rukometne lige jug. U klub su se vratili Dominik i Domagoj Smojver, tada je zacrtan glavni cilj, a to je povratak u Premijer ligu. Cilj je ostvaren, klub se vratio u najviši rang hrvatskog klupskog rukometa, doduše ne kako se očekivalo, već s drugog mjesta, jer je došlo do proširenja Premijer lige na 16 klubova. Karlovčani su osvojili drugo mjesto, iza “Trogira” i te su te dvije momčadi ušle u Premijer ligu. Razgovarali smo igračima Dominikom i Domagojem Smojverom o prošloj sezoni, pripremama za novu i planovima za budućnost. Kružni napadač Dominik Smojver istaknuo je da je na kraju sve dobro završilo.

-Ispunili smo obećanje, nije bilo baš kako smo planirali, ali dobro, proširila se liga. Malo sreće, malo nesreće u nekim utakmicama, ali na kraju s tim proširenjem lige sve je dobro ispalo. Bitno je da je cilj ostvaren. Ono što smo obećali prije sezone, mi smo i napravili, rekao je Dominik Smojver.

Karlovčani su u prvenstvu doživjeli dva poraza od prvaka “Trogira”, no po Domagoju Smojveru moglo je biti i drugačije.

-Naravno, da smo ih mogli pobijediti. Baš nam je ta prva utakmica s “Trogirom” u Karlovcu došla nakon teškog susreta s momčadi “Ribole Kaštela”. Mislim da smo se malo potrošili, još nam je je protiv “Trogira” bio i loš dan, a malo su i suci kumovali. Na kraju smo mogli i pobijediti, ali napravili smo nekoliko grešaka i pobjeda je pripala njima, rekao je Domagoj Smojver.

Dominik Smojver smatra da je prošla sezona bila dosta teška i zahtjevna, a po mnogo čemu i čudna.

-Meni osobno, bila je to jako čudna sezona, nije bilo gledatelja, sve su utakmice ličile, ajmo reći, na trening susrete. U nekim trenucima bilo je teško pronaći motivaciju za dalje. Da, trebali smo dobiti “Trogir” kod kuće. Taj susret bio je odgođen, izvukli su se na koronu. Uvjeren sam da bi ih na početku sezone pregazili, na kraju se ispalo da smo na tu utakmicu izašli iz izolacije. Bilo je za nas dosta nezgodno. Prije utakmice u Trogiru, opet smo bili u izolaciji, na kraju krajeva, ja nisam ni išao tamo. Malo je bilo nesreće u svemu tome, no dobro je završilo, cilj je ostvaren. Sada treba nastojati ostati u Premijer ligi, kažu da je prva sezona najteža, istaknuo je Dominik Smojver.

Domagoj Smojver zadovoljan je s većinom utakmica, sa stanjem ekipe i atmosferom, koja je bila u momčadi tijekom sezone.

-Zadovoljan sam, uvijek može bolje, uvijek treba bolje. Uvijek se mi nekako dignemo i budemo super i onda nam dođe korona, pa padnemo, pa se opet dignemo i budemo super. Onda opet dođe ta nesretna korona, pa ponovno padnemo. Mislim da kada prođe pandemija, kada uđemo u taj jedan ritam mislim da ćemo stvarno biti jako dobri, kazao je Domagoj Smojver.

Dominik Smojver smatra da je ritam vrlo bitan, a u prošloj sezoni zbog pandemije korone taj ritam je nekoliko puta prekidan i moralo se praktički vraćati.

-Jako je čudno, govorim iz iskustva, koje sam na sebi osjetio, nezgodno je iz razloga, recimo kada “pod navodnicima” dođeš nespreman na pripreme, imaš neko vrijeme za adaptaciju, za fizičku spremu. Mi smo se praktički morali nakon dva, tri tjedna, ovisi koliko je tko izbivao, vratiti odmah u natjecateljsku formu, a to je dosta nezgodno i nezahvalno na momente, rekao je Dominik Smojver.

U niz utakmica, posebno na domaćem terenu, Karlovčani su bili superiorni i utakmice su dobivali uvjerljivo, gotovo rutinski.

-Bilo je utakmica, koje smo dobili lako, u nekima smo čak u početku podcijenili protivnike, pa smo onda stisnuli i u drugom poluvremenu dobili. Imate uvijek važnih gostujućih utakmica, gdje su i daleka putovanja, tipa Metković. Tamo smo otišli i dobili deset razlike,  istaknuo je Domagoj Smojver.

Napravljen je iskorak, Karlovčani su se vratili u Premijer ligu, no Dominik Smojver smatra da se momčad treba pojačati.

-Sigurno je da se momčad treba pojačati, plaćali smo i sada već danak nekom neiskustvu i brzopletost, pa čak i tom podcijeljivačkom pristupu ponekad. Mislim da bi nam trebala dva do tri pojačanja, kako bi ostali u Premijer ligi, ne kažem da nećemo, ali uvijek je ta prva godina kada se vrati najbitnija, najteža za ostati. Mislim da sada tu klub treba pronaći prava rješenja da nas Grad Karlovac i sponzori financijski podrže, jer nije isto igrati drugu ili prvu ligu. Vjerojatno nam treba šut izvana i golman. Neki igrač koji će odigrati obranu centarhalfa trojku, da ne igra Domagoj cijelo vrijeme. Sada kada je otišao Begić, nitko drugi to i ne igra. Tako da nam po meni definitivno trebaju dva, tri igrača, kazao je Dominik.

Tijekom sezone u svoj matični klub vratio se Ivan Rukavina, Domagoj Smojver smatra da on puno znači ovoj momčadi.

-Da, vratio se Ivan Rukavina i on nam puno znači. Taman se Begić počeo ozlijeđivati i nije ga bilo u momčadi. S Rukavinom smo kompletniji u vanjskoj liniji. Sigurno da će nam trebati neka pojačanja. Trebamo složiti tu obranu, da se momčad postepeno izgrađuje i da klub postane stabilan član Premijer lige, rekao je Domagoj Smojver.

Premijer liga igrat će se u dvije skupine po osam klubova, a to su grupe A i B. Karlovačka momčad nastupit će u skupini A, za koju mnogi kažu da je jača.

-Ja se iskreno, ne zamaram time. Kažu da je naša skupina jača, jer smo dobili prvog, trećeg, petog, sve neparni brojevi, u drugoj su grupi parni brojevi. U teoriji je naša grupa jača, ali na kraju krajeva to je nebitno, iz svake skupine idu po tri momčadi u Ligu za prvaka, ostalih pet ide u Ligu za ostanak. Na kraju ćemo se svi iskrižati, igrati svaki sa svakim. Neki cilj je ući u Ligu za prvaka, gdje će se uz “PPD Zagreb” i “Poreč” tražiti treći klub. Mislim da tu možemo konkurirati i nekima pomrsiti račune, ako nam klub osigura pojačanja. Ako će se igrati Liga za ostanak, igrat će svatko sa svakim, neće nitko nikoga izbjeći i mislim da ne treba gledati koja je strana jača, nego ozbiljno pristupiti utakmicama i to je to. Možda je malo teže ući u Ligu za prvaka, ali realno ne treba nam to biti alibi, ne treba se s time zamarati, nego gledati na sebe, istaknuo je Dominik Smojver.

Domagoj Smojver dobro poznaje momčadi protiv kojih će se igrati u Premijer ligi i smatra da na domaćem terenu mogu tražiti pobjedu protiv svih momčadi, osim “PPD-a Zagreb”.

-Mi smo sada igrali protiv nekoliko klubova iz Premijer lige prijateljske utakmice, ja nisam vidio da je netko bolji od nas. Čak smo mi pobijeđivali ili smo vodili, pa smo kasnije rotirali i tu su nas onda pobijedili. Mislim da mi doma, osim “PPD-a Zagreb”, protiv svih moramo tražiti pobjedu, mišljenje je Domagoja Smojvera.

Dominik Smojver smatra da treba dobro odratiti pripreme, a prije samih klupskih priprema, igrači bi trebali za vrijeme odmora raditi na svojoj fizičkoj spremi.

-Sezona je gotova i sada bi trebalo odraditi na sebi fizičku spremu, ovi mlađi koji su fizički manje spremni, sada imaju vremena poraditi na sebi, na nedostacima i doći na pripreme što više spremni. Igrali smo mi s klubovima iz Premijer lige, ali nije to isti rang natjecanja, rekao je Dominik Smojver.

Hrvatski rukometni klub “Karlovac” jedini u Premijer ligi ima sve domaće igrači, Dominik Smojver smatra da je to dobro, ali se za viši rang ipak treba pojačati.

-Definitivno da je s jedne strane to prednost, domaća škola, klub se razvija, daje se mlađim dečkima neki motiv da se trude, da se izbore za prvu ekipu. Na kraju krajeva, ekipa ima domaće igrače, koji su uvijek jeftiniji od stranaca. Trenutno mislim da to sada nije dovoljno, jer imam osjećaj da treba biti jača konkurencija, da se treba izboriti i dokazati da se zaslužuje mjesto u prvoj ekipi. Za sada jesmo domaći, ali falilo nam je po meni te širine. Čim bi jedan ili dva igrača bili ozlijeđeni i propustili utakmicu, mi nemamo puno zamjena na koje možemo računati. Nekih pet igrača, eventualno, to je to. Definitivno nam fali širine, kazao je Dominik Smojver.

“Karlovac” je spoj mladosti i iskustva i mladi igrači imaju od koga učiti, pa moraju slušati starije i iskusnije igrače.

-Iskreno moram reći, nekada mladi igrači slušaju, nekada ne. Ima talenata, ali trebaju se više posvetiti rukometu. Oni misle, čim su došli iz Rukometne škole da će odmah igrati za prvu ekipu, velika je to razlika. Pogotovo sada, Premijer liga i Hrvatska kadetska liga, to je velika razlika. Trebaju samo zasukati rukave i raditi na sebi i doći će njihovo vrijeme, istaknuo je Domagoj Smojver.

Dominik Smojver zadovoljan je u klubu, pogotovo sada kada je izborena Premijer liga, ali prema njemu još nisu ispunjene sve obaveze.

-Iskreno, ne mogu reći da je sve ispalo kako sam planirao, neke stvari nisu do kraja riješene, ali evo nadam se da će to biti sređeno. Za sada se ne žalim, izdržat će naravno, ako se to riješi, ostat ću do kraja, ne planiram ići dalje. U drugoj situaciji morat ću potražiti neko drugo rješenje, ali je za sada sve to u redu i više, manje korektno. Klub se trudi, pokušavaju nam osigurati što bolje uvjete za rad i ta neka financijska sredstva, ali mislim da će sada trebati podići ljestvicu više i malo pojačati. Imam osjećaj da se radi dobra atmosfera oko svega toga i mogla bi ispasti dobra priča. Smatram da bi bila šteta da se opet ponovi ispadanje iz Premijer lige. Mislim da “Karlovac” zaslužuje biti član Premijer lige, rekao je Dominik Smojver.

Mlađi brat Domagoj zadovoljan je u svom matičnom klubu, ne planira nikuda ići, a njemu se i sređuju neke stvari.

-Ne planiram otići, sada se sređuju neke stvari oko mene i za mjesec dana trebalo bi sve biti riješeno. Mislim da ću ja tu ostati, da je to onako kako sam htio i planirao. Želim da “Karlovac” bude stalni član Premijer lige i kažem da se kroz vrijeme klub gradi i da bude onda i nešto više, da budemo konkurentni i u Ligi za prvaka. Za sada se najprije moramo pobrinuti da ostanemo u Premijer ligi, kazao je Domagoj Smojver.

Iako su igrači na odmoru, Dominik i Domagoj Smojver nastavili su s treninzima u teretani, žele fizički spremni doći na pripreme.

-Treba se raditi, mjesec i pol dana je velika pauza, ako ništa ne radite na sebi nije dobro, dođu pripreme i onda opet morate sve ispočetka. Na pripreme bi trebali doći svi spremni, da se odmah krene s loptom, pogotovo sada u modernom rukometu. Treba odmah ići na loptu, nema se tu vremena trčati i raditi snaga, istaknuo je Domagoj Smojver.

Dominik i Domagoj Smojver planiraju i malo otići na more, najprije Dominik, a onda i Domagoj, no do tada će raditi na individualnoj pripremi.

-Ne stigne se tijekom sezone, puno je utakmica, treninga, ne stigne se idualno posvetiti nekoj bazičnoj pripremi, tako da je sada vrijeme da se iskoristi tih mjesec i pol dana, a ima vremena i za odmor. Sprema koja se sada napravi, održava se tijekom sezone, rekao je Dominik Smojver.