Prvi Karlovački

Osnovne i srednje škole u štrajku

10.10.2019

Županija

U osnovnim i srednjim školama Karlovačke županije, kao i u cijeloj zemlji, danas se održava štrajk. Organiziran je jer je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

U svih 29 osnovnih škola u Karlovačkoj županiji održava se štrajk. Danas roditelji nisu poslali svoju djecu u školu i iskreno im se ovim putem zahvaljujem na podršci. Konkretno, u Osnovnu školu Braća Seljan, jutros nijedno dijete nije došlo u školu, a slična je situacija i u ostalim školama. Nadamo se da će ipak ovaj način pritiska i ovakav način organizacije štrajka dovesti do toga da Vlada shvati da smo ozbiljni i tražimo mrvicu onoga što bi mogli i trebali imati. Tu i tamo u školu dođe neko dijete, kad roditelji vide da druga djeca nisu došla onda i oni odu. Izuzetno sam zadovoljna odazivom prosvjetara štrajku, izjavila je županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić.

Konkretno za Šumarsku i drvodjeljsku školu mogu reći da je kompletna u štrajku i prema prvim informacijama s terena u većini  srednjih škola je slična situacija kao i u Učeničkom domu, kratko nam je rekao županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Dražen Basar.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržava zahtjeve sindikata iz sustava školstva i njihov štrajk kao temeljno pravo radnika da posredstvom sindikata izbore pravednije uvjete rada. Upozoravaju kako su upravo radnici u javnom sektoru, dakle i učitelji i profesori, predugo bili žrtve nepromišljenosti, neargumentiranih i linearnih i paušalnih rezanja plaća i radnih mjesta, što je dovelo do degradacije struke, ali i masovnog odljeva radne snage, upravo iz onih sektora koji bi trebali graditi temelje i budućnost našeg društva, kao što su zdravstvo i posebice obrazovanje. Notorna je činjenica da su učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koji obavljanju i nedopustivo je da Vlada RH godinama takav tretman radnika promiče.

Bez prepoznavanja važnosti učitelja i profesora i njihovog rada nema ni kvalitetnih promjena u obrazovanju u koje se svi deklarativno zaklinju, pa nema ni bolje budućnosti pojedinaca i zajednice, cijeloga društva. Vrijeme je da radnici dobiju svoj pravedni udio, vrijeme je za NAŠ oporavak, poručili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. (m.m.)