Gradsko vijeće

Osnivanje ustanove Sportski objekti Karlovac skinuto s dnevnog reda

VIŠE IZ RUBRIKE

Nedostajali materijali

O ovoj točki raspravljat će se posebno na sjednici Gradskog vijeća idući utorak u 17 sati.

Osnivanje nove ustanove Sportski objekti Karlovac skinuta je sa dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća.

Naime, SDP-ova vijećnica Dragica Malović predložila je da se ta točka makne s dnevnog reda jer da do jučer navečer vijećnici nisu dobili nacrt, odnosno prijedlog te odluke. Nakon 15-minutne stanke i zajedničkih konzultacija s predstavnicima Klubova vijećnika, odlučeno je da se točka skine s dnevnog reda, a o njoj će se kao jedinoj točki raspravljati na sjednici Gradskog vijeća idući utorak.

Gradonačelnik Damir Mandić nakon rekao je kako je činjenica da materijali nisu dostavljeni do jučer, ali da je isto tako opravdana činjenica da materijali nisu bili pod tom točkom jer su čekali suglasnost Ministarstva turizma i sporta što je preduvjet za donošenje ovakve odluke.

- Hoćemo li birokratizirati temu do kraja ili ćemo pokušati, a u cilju vremena koje nam treba, ići donositi ovakvu odluku. Moj prijedlog da se za tjedan dana u utorak sazove nova sjednica GV-a samo s tom točkom dnevnog reda u 17 sati poslijepodne i da ispoštujemo ovaj zahtjev Dragice Malović, da ne gubimo na vremenu i da točku kakva je u prijedlogu, koja je jutros prošla i odbor, stavimo na raspravu, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Dragica Malović je na to kazala:

-Da ne ostane nezabilježeno, ovo nije birokratiziranje, žao mi je što to tako gledate, procedura, proces je odlika svakog demokratski uređenog sustava pa tako i ovog gradskog vijeća.

Sama odluka za mene je vrlo važna jer se radi o osnivanju nove javne ustanove u Karlovcu.

Napomenuli ste da se ukida Mladost, znamo svi kako je Mladost poslovala posljednjih godina. Ova javna ustanova osniva se za djelatnost upravljanja sportskim objektima, a ako gledamo izvješće tvrtke Mladost za 2022. godinu, i taj dio poslovanja je generirao gubitke. Vrlo je važno da mi kao gradski vijećnici budemo upoznati s onim što predlažete i na temelju čega ste donijeli odluku o osnivanju te ustanove. Ne postoji objektivan razlog zašto niste mogli dostaviti nacrt odluke u roku od sedam dana do ove sjednice Gradskog vijeća. Ili se radio indolenciji, zaobilaženju procedure ili možda o skrivanju nečeg, samo nagađam. Hvala što ste maknuli točku s dnevnog reda i ispoštovali proceduru koja je vrlo važna i za mene je sve, istaknula je Malović.

Gradonačelnik Mandić odgovorio je kako se ne radi o nikakvom skrivanju, te da su materijali i odluka već danas dostupni svima.

- Slažem se ili procedura ili diktatura, ne radi se o tome da mi želimo zaobići proceduru, jednostavno se radi o tome da možemo kao vijećnici donijeti odluku da raspravimo ovu točku, to je isto procedura. Prihvaćamo vaš prijedlog. Rekao sam da se radi o birokratiziranju jer točka kao takva ima elemente koji su ključni za uspostavu ustanove. Čini mi se važno spomenuti i da se ovdje radi o procesu koji traje pet, šest mjeseci. Zahtjev Ministarstvu je predan prije više od tri i ono ima objektivan razlog zašto nije stigla suglasnost. S te strane nikakvog skrivanja niti  nečeg tajnovitog zaista nema, a to će se utvrditi na idućoj sjednici, naveo je Mandić.

Dobriša Adamec iz stranke Možemo! rekao je kako nije bilo ni jednog pravdanog razloga da prijedlog odluke ne vide i vijećnici, a s obzirom da proces traje pet, šest mjeseci.

-Na rješenju iz Ministarstva u zaglavlju je datum 30. 10. Nikako mi nije jasno kako neko rješenje iz Ministarstva toliko putuje do grada Karlovca. Poštanskom kočijom? E-mail, digitalni potpis nula bodova, konstatirao je.

Pitao je i bi li trebalo po Zakonu o pristupu informacijama stavljati prijedloge osnivanja ustanova u javnu raspravu, jer drugi gradovi to rade, a Karlovac ne.