Prvi Karlovački

Osnivanje proizvođačkih organizacija za jednostavniji proces proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Autor: Marta Marinović

22.07.2021

Županija

U prostoru Županijske komore Karlovac, u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin i zamjenika županice Dejana Mihajlovića, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i voditelj Odjela za proizvođačke organizacije Alen Hrustić danas je održan sastanak na temu proizvođačkih organizacija s Općinama Krnjak, Vojnić i Cetingrad te malim poljoprivrednicima s navedenog područja.

Prema definiciji Ministarstva poljoprivrede, proizvođačka organizacija je pravna osoba koja predstavlja osnovni oblik dobrovoljnog udruživanja primarnih poljoprivrednih proizvođača, nastala na inicijativu i kontrolirana od strane njezinih članova koji ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka značajnih za rad i poslovanje. Pravni oblici na temelju kojih se može steći status proizvođačke organizacije su zadruga ili trgovačko društvo (društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo), a proizvođačka organizacija sastoji se od minimalno sedam (7) članova proizvođača, neovisno o sektoru u kojem se traži priznavanje.

Jedna od najznačajnijih djelatnosti proizvođačke organizacije jest objedinjavanje ponude i stavljanje na tržište proizvoda vlastitih članova putem računa proizvođačke organizacije.

Sastanak je održan u cilju što boljeg upoznavanja Općina i poljoprivrednika sa svim prednostima i nedostacima koje nosi osnivanje proizvođačka organizacija te mogućnostima povlačenja EU sredstava i prijava za nacionalne potpore i poticaje. Županica Martina Furdek Hajdin napomenula je kako Karlovačka županija daje svu administrativnu pomoć oko osnivanja proizvođačke organizacije jer to vidi kao zajedničko ulaganje u gospodarski sektor u Karlovačkoj županiji.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak: “Ministarstvo poljoprivrede podržava udruživanje poljoprivrednika kako bi što uspješnije objedinili i standardizirali svoju ponudu, plasirali svoje proizvode na tržište i zajednički si olakšali cjelokupan proces proizvodnje i prodaje proizvoda. Proizvođačke organizacije su okosnica svih ulaganja u Europskoj uniji i imat će najviše prilika u financijskoj perspektivi 2021 – 2027.”

Sastanku su nazočili predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman, čelnici Općina Cetingrada, Krnjaka, Vojnića, načelnica Marina Kalić, načelnik Perica Matijević i zamjenik načelnika Josip Kurtović te predstavnici OPG-ova i Zadruga.