Svečana sjednica karlovačkog Gradskog vijeća

Osjeća se u zraku neki dobar duh koji daje smisao prošlosti, donosi mir danas i stvara viziju za sutra – Sretan rođendan, Karlovac!

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji točno zna datum svog postanka, svog “rođenja”, 13.7.1579. Upravo na taj datum središnja svečana događanja obilježavanja Dana grada Karlovca održavaju se već tradicionalno sljedećim redoslijedom: započinju tradicionalnom budnicom, nakon toga polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja te svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva, a nakon toga se obilježavanje seli u Gradsko kazalište Zorin dom gdje se održava svečana sjednica Gradskog vijeća.

  Sjednici su prisustvovali  izaslanica predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborska zastupnica Nada Murganić, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ravnatelj Uprave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota, Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture i medija Davor Trupković, glavni državni revizor Ivan Klešić, saborske zastupnice Maja Grba-Bujević i Marija Jelkovac, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ravnatelj Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Danijel Žamboki, te brojni drugu gosti i uzvanici na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin i suradnicima, a sjednici su prisustvovali i gosti iz Budimpešte, Taurage, Vukovara, Ljubuškog…

  Prigodnim riječima prisutnima se na samom početku obratio predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić riječima ''Danas na današnji dan - svi smo mi Karlovac.'' Pozdravio je sve prisutne, čestitao Karlovčankama, Karlovčanima i gradu Karlovcu rođendan, a svoj govor završio je lirski pamtljivo riječima:

  -Pošto sam list ne čini krošnju, pojedinac nije pravilo… naša snaga su sve četiri rijeke, zajedno sva četiri vala, a vama svima jedno veliko od srca ''Hvala!''.

  Tijekom svečane sjednice pušten je i kratki film o gradu Karlovcu, o postignućima i aktivnostima kroz posljednjih godinu dana.

  Gradonačelnik Damir Mandić je nakon filma također je održao rođendanski govor, a prije svega čestitao je svim nagrađenima Nagradom i Plaketom grada Karlovca i zahvalio im na njihovom doprinosu. Zahvalio je suradnicima, zamjenici, pročelnicama i pročelniku, rukovoditeljima i djelatnicima gradske uprave – ''od onih koji kose naše prekrasne parkove, čistaća ulica, do odgojiteljica u vrtićima i nastavnicima u školama, svima koji marljivo rade svoje poslove…''

  U izjavi nakon sjednice Mandić je sažeo je najvažnije projekte u gradu.

  -Ove godine smo na razini gradske uprave rođendan grada stavili pod #mogućeje. A što je moguće? Moguće je obnoviti Edison, moguće je staviti Oružanu u funkciju, moguće je  obnoviti Radićevu, moguće je Aglomeraciju završiti u cijelosti. Osobno smatram da je projekt kvalitetno pripremljen, bez obzira na stresove na tržištu, uvjereni smo da tu neće biti velikih problema i zastoja i da ćemo u 2023. godini sve projekte o kojima sam govorio uspješno završiti. Definitivno će to podići standard u mjesnim odborima i gradskim četvrtima gdje se to izvodi. Moguće je isto tako staviti u funkciju  vojarnu Luščić, projekt vrtića i škole je postupku. To je jedan korak dalje gdje ćemo doći do onog što dugo obećavamo - da će svako naše dijete u Karlovcu imati svoje mjesto u vrtiću bez obzira rade li mu roditelji ili ne. Od velikih infrastrukturnih projekata koji nisu u nadležnosti Grada moguće je da će se završiti obilaznica Turnja, stanovnicima Logorišta mogu poručiti da je moguće da će rotor biti napravljen i ono što je nama najvažnije za budućnost grada - obrana od poplava. Projekt zaista ide i razvija se. Kroz 15 dana očekujemo i nadam se da će baš u Karlovcu biti potpisan ugovor s izvođačem za drugi kolosijek Karlovac – Hrvatski Leskovac.

  Mandić je izdvojio i projekt otvorenog proračuna, kazavši da mu je osobno važan.

  -Meni osobno je taj projekt važan zbog elementa povjerenja građana. Ne treba bježati od činjenice da je u Karlovcu proteklih godina bilo dosta situacija kad se to povjerenje gubilo. Svjesni smo da ni ovo neće brzo povećati tu razinu povjerenja, ali sigurno na jedan duži rok hoće. Dakle povjerenje građana i prema gradskoj upravi, tvrtkama, ustanovama i u konačnici prema politici, istaknuo je.

  Upitan što želi Karlovcu za idući rođendan Mandićeva prva „želja“ je da se završe svi projekti koji se provode, ali najavljuje da će u fokusu više biti društveni, a manje infrastrukturni projekti.

  -Očekuje nas, čini mi se, teška jesen. Morat ćemo na razini gradske uprave osigurati sredstva s kojima ćemo biti osigurač svim našim ugroženim skupinama, tu prije svega mislim na umirovljenike. Na slijedećem Gradskom vijeću je jedna od točaka da se Grad Karlovac uključuje u nacionalni program stambenog zbrinjavanja mladih osoba preko APN-a. Vjerujem da ćemo sljedeće godine imati zatvorenu cijelu tu priču i da ćemo imati, a na tragu istraživanja Savjeta mladih prema kojem smo slagali taj program, dakle da će Grad Karlovac učiniti korak više za mlade obitelji, dodao je gradonačelnik kao i da bi lokacija budućih stanova za mlade trebala biti na Dubovcu.

  Među govornicima koji su se obratili uzvanicima, podsjetili na sve ono lijepo i dobro u Karlovcu i čestitali rođendan našem gradu bile su i županica Furdek-Hajdin i saborska zastupnica Murganić.

  Nakon sjednice ministrica turizma, sporta i medija Nikolina Brnjac, najavila je i nove projekte za koje se nada da će u njima sudjelovati i Karlovac.

  -Iznimno mi je zadovoljstvo danas biti ovdje na 443. rođendan svoga grada. Veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti i čuti kako grad napreduje i cijela Karlovačka županija. Vlada RH sigurno će biti uvijek uz grad Karlovac i županiju. Posebno mi je drago vidjeti grad koji je postao jedno vodeće turistički središte na kontinentu. Sa sportskom infrastrukturom i sve investicije koje kreću prema Karlovcu i koje već jesu realizirane svakako su važne za daljnji razvoj grada Karlovca. Nadam se da će biti puno projekata jer smo sad prvi put iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti omogućili investicije za turizam na kontinentu i investicije za aktivni turizam. Veseli mogućnost ulaganja u teniske terene, košarkaške terene, sportsko-rekreativne centre, a sve u svrhu razvoja turističke ponude. Očekujemo da će veliki broj projekata biti iz grada Karlovca, istaknula je Brnjac.

  U povodu Dana grada dodijeljene su nagrade i plakete grada Karlovca za doprinos razvoju, boljitku ili promociji grada Karlovca. Sanja Hrnjak i Dušanka Lončar dobitnice su Nagrade grada Karlovca za 2021. godinu, a dodijeljeno i 10 plaketa. Dobitnici su: Boris Vrga, Limarsko krovopokrivački obrt Brodarić, Neda Omrčen, Krunoslav Karin, Željko Grubač, Dragan Mladenović – Gaga, Udruga turističkih vodiča Bastion – Karlovac, Vilim Lulić, Ivan Lorković i Pčelarsko društvo Karlovac. U ime nagrađenih zahvalila je Sanja Hrnjak.

  -Želim najiskrenije zahvaliti svima koji su dobronamjerno inicirali, svesrdno podržali i jednoglasno izglasali ovu odluku. Upravo ta jednoglasnost koja je ujedinila sve sudionike prostrujao je neki dobar duh koji daje smisao prošlosti, donosi mir danas i stvara viziju za sutra. Zahvaljujem i onim samozatajnim pojedincima koji su činili i čine dobra djela bez pompe, koji su za grad i zajednicu u tišini ostvarili toliko toga vrijednoga. Tako su premisama kojima ste se vodili pri dodjeli ovih priznanja nagrađeni i oni. A vama puno hvala što ste to prepoznali i srcem osjetili. Neka nam svima ostane ovaj svečani trenutak ostane zapamćen kao putokaz stvaranju zajedničkog slaganja. Završila bih Rumijevim riječima: ''Sve što vidite u meni to nije moje, vaše je. Moje je to što ja vidim u vama.'' A vidjela sam i danas vidim puno Karlovčana koji vole svoj grad na pravi način, bez samopromocije, a u interesu svih nas koji živimo pod komadićem ovog lijepog neba.

  Foto: Denis Stošić