Prvi Karlovački

Oratorij za djecu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

08.07.2019

Mozaik

Pod vodstvom župnika monsinjora Antuna Sente mladi animatori vodili su sudionike oratorija kroz zanimljive društvene igre, ali i radionice

U prvom tjednu srpnja, u ponedjeljak, srijedu i petak animatori Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu osmislili su pregršt radionica za svoje mlađe prijatelje. Pod vodstvom župnika monsinjora Antuna Sente mladi animatori vodili su sudionike oratorija kroz zanimljive društvene igre, ali i radionice.

-Ovih se dana sve češće može čuti kako se u župnim dvorištima organizira oratorij za djecu, primijetio je monsinjor Sente koji je jedan od onih svećenika koji su oratorije za djecu iz Milanske biskupije donijeli na hrvatsko tlo.

Tako je oratorij i ove godine organiziran u župi Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu na Dubovcu. Oratorij zapravo nose župni animatori. U početku su to bila ljetna oratorijska druženja a onda su ih animatori organizirali i po zimi i u proljeće, zapravo svakih školski praznika. Kroz različite radionice moji animatori u sudionicima oratorija razvijaju duh zajedništva, kreativnost, uče ljepoti prirode i naravno zahvalnost dobrome Bogu na svakom daru. Za vrijeme trajanja oratorija župno je dvorište ispunjeno djecom, koja se međusobno igraju, natječu, grle, plešu, te svakog prolaznika privole da se malo zaustavi. Neki su dan na oratorij došli i karlovački vatrogasci, prezentirali svoje navalno vozilo te vodom okupali razdraganu djecu. U središtu oratorija jest misno slavlje na kojem djeca pjevaju, mole, te pročitano evanđelje tumače vlastitom glumom. U srijedu prvo je čitanje čitala je studentica Elena Mrkonja koja ne vidi, a na kraju misnog slavlja svima je prezentirala svoje čitanje ispisano na Brajici te kako se kao slijepa osoba snalazi na studiju i u životu. Za vrijeme oratorijskog dana roditelji priprave neke slasne uratke za okrjepu svim sudionicima ovakvih ljetnih druženja. Oratorij počinjemo i završavamo molitvom. Na kraju oratorijskog dana svi posjedaju oko kipa svetog Josipa te svaki sudionik izriče svoju zahvalu za najljepše trenutke proteklog dana. (b.o.)