Osim šampinjona, na njihovom štandu može se pronaći i raznovrsno sezonsko povrće poput zelene salate, špinata, blitve, kelja, kupusa, mrkve, peršina, paradajza, paprike, patliđana, tikvica…

OPG Špiljak: Poznati proizvođači šampinjona već 20 godina prisutni na karlovačkoj tržnici

VIŠE IZ RUBRIKE

    OPG Špiljak već 20 godina bavi se proizvodnjom šampinjona i jedni su od većih proizvođača na širem karlovačkom području.

    Marina Špiljak kaže da iako su bazirani na proizvodnju i prodaju šampinjona, a uz to prodaju i raznovrsno sezonsko povrće poput zelene salate, špinata, blitve, kelja, kupusa, mrkve, peršina, paradajza, paprike, patliđana, tikvica…

    -Šampinjone uzgajamo u tri objekta u klimatiziranim uvjetima na Gornjoj Jelsi, a povrće u plastenicima od oko 2.000 m2 i na vanjskim parcelama od oko 2 ha u Hrnetiću, ističe.

    Naglašava kako su troškovi proizvodnje jako porasli, naročito što se tiče proizvodnje šampinjona.

    -Cijena komposta koji dolazi iz Njemačke povećana je zbog poskupljenja prijevoza. Budući da su za bavljenje ovim poslom neophodni razni strojevi i mehanizacija, te kontinuirana modernizacija, potrebna su i stalna ulaganja što iziskuje dodatna sredstva, pojašnjava.

    Obitelj Špiljak stoga koristila je i potpore Grada Karlovca koje su im, kako navodi, značajno pomogle u poljoprivrednoj proizvodnji.

    Marina posjeduje i certifikat koji je nedavno ponovno obnovljen i kojim dokazuje da ono što prodaje doista se i proizvede na njihovom OPG-u.

    U poslu pored supruga Danijela, uključeni su i kćerka Valentina i sin Tomislav koji roditeljima pomažu u svemu što treba. A radi se o mukotrpnom i napornom poslu koji zahtijeva cjelodnevni angažman, od ranog jutra do kasnih večernjih sati, tako da nerijetko idu spavati i nakon pola noći.

    Inače, cijena svježih šampinjona koje prodaje na karlovačkoj tržnici već godinama je nepromijenjena i kreće se od 20 do 30 kuna po kilogramu, ovisno o klasi i veličini. Osim svježih, na štandu OPG-a Špiljak svakodnevno se mogu kupiti i ukiseljeni šampinjoni. A osim onih koji se prodaju na tržnici, Špiljakove šampinjone, ali i ostalo uzgojeno povrće mogu kušati i posjetitelji brojnih pizzeria i restorana na širem karlovačkom području.

    Što se tiče poskupljenja brojnih namirnica i proizvoda u posljednje vrijeme, naglašava kako je od poljoprivrednih proizvoda na njezinom štandu poskupjelo samo kiselo zelje i to s 12 na 15 kuna po kilogramu, te grincek sa sedam na osam kuna, a ostale cijene su već dugo nepromijenjene.

    Marina navodi kako već godinama ima stalne kupce koji hvale kvalitetu i ukus njihovih šampinjona, a oni koji dođu prvi put, ponovno se vraćaju na njezin štand... A ljubitelja šampinjona je doista mnogo, jer zbog blagog okusa i pristupačnih cijena, mogu biti spremljeni na brojne načine, bilo u finom umaku ili uz slasno meso, u kremastom izdanju, punjeni, pohani, kao mirisni rižoto…

    Dakle, iako se, kako je već navedeno, cijena šampinjona godinama nije mijenjala, a troškovi proizvodnje su u međuvremenu porasli, kako navodi ova poljoprivredna proizvođačica, stoga sve teže i posluju. Ipak, dodaje kako su unatoč svemu odavno zavoljeli ovaj posao i teško im je i pomisliti da se sada počinju baviti nečim drugim.