Prvi Karlovački

Općina Vojnić dobila Ispostavu hitne medicinske pomoći – danas počinje s radom u novoizgrađenom prostoru

Autor: Ivica Pilaković

05.07.2022

Županija

U Vojniću je danas svečano otvorena Ispostava Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije. Otvorenju su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić, predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te brojni okupljeni mještani.

Ispostava će imati jednu ekipu, tim T-2, koji uključuje dva medicinska tehničara, prvostupnika i srednjeg medicinskog tehničara istaknuo je pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje ZZHM Karlovačke županije Igor Malović.

Načelnik općine Nebojša Andrić u svojem obraćanju naglasio je dodatnu vrijednost Ispostave koju čine dva stana izgrađena na katu  s ciljem da jednog dana tamo bude i tim T-1 tj. tim s liječnikom što daje dodatnu kvalitetu zbrinjavanja hitnog pacijenta. Također pohvalio je odličnu suradnju svih dionika uključenih u izgradnju Ispostave.

Ukupna građevinska bruto površina Ispostave Vojnić iznosi 267,60 m² (prizemlje 145,80 m² i kat 121,80 m²).

Vrijednost projekta je 3.844.549,99 kn od čega je ukupni iznos sufinanciranja od strane Karlovačke županije je 2.850.000,00 kn. Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da se izgradnjom Ispostave Vojnić osigurala kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita hitne medicine pomoći jer lokacija Ispostave pokriva područje od granice do D1 ceste, koja je u ljetnim mjesecima iznimno prometna.

 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je važnost izgradnje Ispostave Vojnić jer je time zdravstvena usluga bliža pacijentima, a o tome ovise ljudski životi. :”Ovi timovi koje vam ostavljamo da rade s izvanredno osposobljeni i opremljeni i vama su na raspolaganju”-istaknula je

 Sigurnost, u kojoj je i dostupnost zdravstvene usluge, izuzetno je važna pri odluci građana otići ili ostati na nekom području. A ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske među temeljnim je ciljevima ove Vlade. – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. “Koliko je snažan Vojnić ili Cetingrad ili Glina, toliko je snažna Hrvatska. U mnogim segmentima ovo naše područje, na žalost, do unazad nekoliko godina je kasnilo, ali Vlada RH ustrajno djeluje na osnaživanju svih krajeva naše Domovine.”

Ispostavu je svečano otvorio ministar zdravstva Vili Beroš koji je uz pohvalu Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije na funkciji prve akreditirane javno zdravstvene ustanove sa međunarodnim certifikatom, te prva među takvim zavodima u Europi rekao: “To na neki način omogućava učinkovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite koja se pruža stanovništvu u našim ruralnim područjima. To je od iznimne važnosti; to utječe na sigurnost vašeg življenja i na opstojnost naših života na ovim područjima.”

Božji blagoslov na kraju svečanosti svima prisutnima je udijelio fra Ivo.