Prvi Karlovački

ONLINE UPISI Novom uslugom roditelji više ne moraju prikupljati papire i čekati u redu

Autor: Ivana Ivandić

06.05.2022

Karlovac

U Karlovcu održano javno događanje za građane o usluzi e-Upisi.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva održao je u Karlovcu promotivno javno događanje kako bi građane upoznao s novom uslugom e-Upisi. Riječ je o projektu informatizacije procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove.

Na portalu e-Građani dostupna je jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove, a omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj, od vrtića, srednjih i osnovnih škola, učeničkih domova do fakulteta.

Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET. Na promotivnom događanju, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva građanima su pojasnili važnost usluge i dosada ostvarene rezultate, navodi u priopćenju Središnji državni ured.

-Elektronička usluga upisa građanima će omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva, izjavio je Voditelj projekta e-Upisi mr.sc. Igor Ljubi.

Dodao je kako će korištenje usluge doprinijeti smanjenju administrativnog tereta i troškova za građane te povećanju učinkovitosti u radu javne uprave. Nakon promotivnog događanja, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva posjetili su Dječji vrtić Cipelica koji je uključen u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić putem usluge e-Upisi.

Projekt “e-Upisi – Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove” je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je ukupno vrijedan 40.002.019,64 kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.