Prvi Karlovački

Oni moraju raditi – Prodavačica u pekari Glorija Pšeničnik: Uz kruh najviše se traži kava

Autor: Ksenija Begović

26.03.2020

Koronavirus

Od onih djelatnosti koje nastavljaju raditi su i pekare. Pekara Monika na Korzu jedna je od tri s istim imenom, a druge dvije nalaze se na Turnju i Ilovcu.

Ljubazna mlada prodavačica Glorija Pšeničnik, „naoružana“ zaštitnom maskom za kraći je razgovor vremena našla u poslijepodnevnim satima, kad je ovih dana manje posla.

Glorija nam je pojasnila da od tri spomenute pekare ova centru grada ima najmanji promet, dok one na prilazima gradu zbog tranzita bilježe veću prodaju. Ona u pekari Monika radi tri i pol godine.

Radno vrijeme im je zbog korone skraćeno, a nadaju se da će i dalje nastaviti raditi. Budući da u ovu pekaru uglavnom navraćaju zaposlenici okolnih ureda u vrijeme gableca, uglavnom po peciva kako se dio njih preselio raditi kod kuće i posla za pekarnu je manje.

Mogu reći da posla ima manje. Jutarnja smjena još  funkcionira malo bolje nego popodnevna. Što se tiče pekarskih proizvoda primijetili smo da se povećala prodaja kruha, ali  proda se peciva, ali zato idu kava i sladoled. Prije tjedan dana smo uveli sladoled pa ljudi s djecom znaju doći . No, najviše nam je porasla potražnja za kavom za van. U posljednja dva dana, od kad su zatvoreni kafići prodali smo kave koliko nismo cijele zime, ispričala nam je Glorija, s kojom smo razgovarali prošlog tjedna.

U ovoj pekari na Korzu inače rade četiri prodavačice, jedna pekarica i jedna pomoćna pekarica, a kakva je situacija sad?

Malo smo se reorganizirali, jedna je kolegica otišla u pekaru na Ilovcu, a mi smo po dvije u svakoj smjeni, s tim da ćemo si organizirati neke slobodne dane i za vikend ćemo raditi u međusmjeni. U ovoj situaciji, kad se puno djelatnosti zatvara mi smo zapravo sretne da možemo i dalje raditi,da ne budemo doma. Za sad zaista radimo sa zadovoljstvom.

I onda pitanje za stručnjaka. Sjetili smo se navale na trgovačke centre i gospođe koja je kupila veliku količinu kvasca. Koliko se može ispeći kruha sa 6.000 paketića kvasca?

Ta žena zaista ne vodi računa o drugima. Ne znam što bih rekla, istaknula je Glorija.

A koliko bi se kruha moglo ispeći. Teško mi je bilo procijeniti, budući da ja baš nisam pekarica. Osim toga mi kvasac za pekaru nabavljamo u velikim blokovima od kilograma. U ovoj našoj pekari čini mise da na pekarici kila potraje dan ili dva, a kad uzmemo male vrećice stvarno bi se puno kruha moglo ispeći, završava Glorija Pšeničnik.

Osim preporuka o dezinfekciji, korištenju zaštitne opreme i u pekarama je uvedena i dodatna „građevinska“ zaštita te prodavačice od kupaca dijeli staklo. (kb)

Foto: Igor Čepurkovski