Prvi Karlovački

Oni moraju raditi: Davor Cvitak radnik u skladištu: Radi se, ali uz mjere zaštite

Autor: Ksenija Begović

30.03.2020

Karlovac

Imamo vlažne maramice za dezinfekciju viličara, posvuda su pumpice sa sredstvima za dezinfekciju, vrata su otvorena da se provjetrava, kaže Davor

Mjere za sprečavanje širenja koronavirusa svaki su dan sve restriktivnije, no hrana i higijenske potrepštine moraju biti dostupni, zato i trgovine nastavljaju raditi, a osim radnika u trgovini raditi moraju i radnici u njihovim skladištima. Jedan od njih je 21-godišnji Davor Cvitak koji se prije dvije godine zaposlio u skladištu jednog trgovačkog lanca.

Kaže da je u skladištu, pogotovo jednog velikog trgovačkog lanca, posla uvijek bilo dosta, ali ovih dana ga je sve više.

Uglavnom se radi se po sedam, osam sati, ponekad devet. Što se tiče nove organizacije radnog vremena, kolege koji su bili prijavljeni na šest sati sad rade po sedam ili osam sati, a oni koji su radili osam, produžuje im se radno vrijeme na devet do deset sati. Kako je korona krenula je svaki dan je tako, pojašnjava Davor.

Međutim, još uvijek se radi i dvije smjene, jutarnjoj i poslijepodnevnoj.

Na pitanje koje artikle najviše šalju u trgovine Davor kaže – ide sve!

Bilo je nekoliko dana da je došlo do poremećaja. Primjerice prije tjedan dana od svježih proizvoda imali smo samo hrvatske proizvode, znači voće, povrće, meso i bilo je vrlo malo artikala, recimo ono osnovno, krumpir i luk i takve stvari… No, već kroz dva tri dana već se bilo drugačije, jer je roba stizala iz zemalja u kojim koronaviruus još nije poprimio veće razmjere.

Što se tiče mjera zaštite na to se, kaže Davor, u skladištu u kojem radi, vrlo pazi.

Moramo paziti na razmak, imamo vlažne maramice, zaštitne rukavice, tako da na gumene jednokratne stavljamo svoje radne rukavice. Imamo vlažne maramice za dezinfekciju viličara, posvuda su pumpice sa sredstvima za dezinfekciju, vrata su otvorena da se provjetrava i da se vrata ne diraju…Kad roba ulazi i izlazi oprašuje se kao i kamioni.

Iako se radi više, Davor je zadovoljan jer su zbog povećanog posla nagrađeni s 1.500 kuna, nada se da će biti uskrsnica… (kb)