Prvi Karlovački

Okrugli stol u sklopu projekta „Zaštita i promocija kestena“

11.06.2019

Karlovac

Mrzljak: Zahvaljujući ovom projektu dobili smo potpuno uređen jedan dio grada

U okviru provedbe projekta „Zaštita i promocija kestena“ sufinanciranog iz INTERREG IPA prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora danas je u Karlovcu  održan okrugli stol. Sudjelovali su predstavnici  tvrtke Zelenilo, djelatnici i studenti Veleučilišta u Karlovcu, predstavnici mjerodavnih gradskih i županijskih odjela, te partneri iz Velike Kladuše.

Projekt je pri kraju, a Grad Karlovac je većinu svojih aktivnosti odradio, jedna od njih i to ona najznačajnija je uređenje Draškovićeve ulice, gdje su zasađena nova stabla, postavljene nove klupice, rasvjeta i drugo. Ukupna vrijednost projekta je oko 589 tisuća eura, a vrijednost za aktivnosti koje je provodio Grad Karlovac iznosila je 211 tisuća eura. Provođenje je započelo 2017. i trajat će do kraja ove godine. Za njegovo provođenje morali smo angažirati stručnjake za bolesti kestena, izjavila je voditeljica projekta Sanja Belobaba.

Dr. Dinka Matošević iz Hrvatskog šumarskog instituta, jedna od sudionica okruglog stola,  koja se bavi zaštitom šuma, točnije zdravstvenim stanjem kestena kaže da je sa svojom ekipom puno radila na području Karlovca, posebno šume Kozjača. Prvenstvo što rade je suzbijanje bolesti kestenove ose šiškarice koja je invazivna vrsta u cijeloj zemlji, a na području Karlovca i Ozlja su postigli izvrsne rezultate u biološkom suzbijanju ove bolesti. Dr. Matošević je prezentirala i analizu zdravstvenog stanja kestenovih šuma na području Velike Kladuše i Bužima.

Sudionike okruglog stola pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

Ovo je jedan u nizu projekata koje grad Karlovac realizira i poseban je stoga što je obuhvatio više gradova i više zemalja  i time je vredniji. Svako iskustvo u zaštiti kestena kao jednog prepoznatljivog drveća na našem području nam je značajno. U tom kontekstu naši stručnjaci iz gradske uprave su kontaktirali stručnjake iz drugih gradova i zemalja te podijelili iskustva i saznanja o održavanju drveća, odnosno o urbanom šumarstvu. Dobili smo nemjerljiva iskustva i rezultate kroz ovaj projekt. S druge strane, gledajući građevinski, imamo jedan prekrasan drvored, uređenu, šetnicu , klupe. Dobili smo potpuno uređen jedan dio grada Karlovca. (m.m.)