Ženska grupa Karlovac "Korak"

Okrugli stol „Mreža psihosocijalnih savjetovališta Karlovačke županije“

VIŠE IZ RUBRIKE

Za bolju dostupnost usluga

Cilj ovog Okruglog stola bio je ukazati na povećanu potrebu za uslugom psihosocijalnog savjetovanja za korisnike u riziku.

Ženska grupa Karlovac "Korak" danas je organizirala Okrugli stol pod nazivom „Mreža psihosocijalnih savjetovališta Karlovačke županije“.

Cilj ovog Okruglog stola bio je ukazati na povećanu potrebu za uslugom psihosocijalnog savjetovanja za korisnike u riziku, kao i na trenutni kapacitet za pružanje usluge psihosocijalnog savjetovanja u Karlovačkoj županiji, te općenito predstavljanje Mreže psihosocijalnih savjetovališta.

Okrugli stol moderirala je Ženska grupa Karlovac Korak u suradnji s Udrugom Karika i Udrugom za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići, a panelisti su bili i predstavnici značajnih institucija s kojima surađuju na području Karlovačke županije.

Kako je izjavila Petra Kremenjaš, psihologinja iz Društva za psihološku pomoć i koordinatorica Mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku, navedena Mreža obuhvaća 15 organizacija civilnog društva.

-Svrha je Mreže omogućiti dostupne i kvalitetne usluge psihosocijalnog savjetovanja pružene od strane OCD-a, te osigurati komplementarnost postojećim sustavima s namjerom doprinosa očuvanju i razvoju zdravog društva, izjavila je između ostalog Kremenjaš.

Veronika Lesić, socijalna radnica u Ženskoj grupi Karlovac „Korak“ i moderatorica ovog okruglog stola kazala je kako Mrežu psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku Karlovačke županije obuhvaća djelovanje tri lokalne udruge, ŽG Karlovac „Korak“, te udruge Karika i Zvončići.

Ona je istaknula kako će u narednom jednogodišnjem razdoblju aktivnosti Mreže u Karlovačkoj županiji biti usmjerene na objedinjavanje podataka o oblicima usluga psihosocijalnih savjetovališta s obzirom na odobrene projekte udruga, te izradu baze podataka o stručnjacima koji pružaju usluge. U sklopu drugog programskog područja usmjerit će se na jače povezivanje stručnjaka kroz razmjenu znanja, te će se dodatno inicirati suradnja s Odjelom za psihijatriju Opće bolnice Karlovac i drugim psihijatrima.

-U okviru trećeg programskog područja, identificirali smo potrebu za prioritetnim uključivanjem djece žrtava obiteljskog nasilja u programe predškolskog odgoja i obrazovanja, radi osiguravanja zaštitnih čimbenika u razvoju djece, te kao doprinos dostupnosti usluga psihosocijalnih savjetovališta i održivosti pozitivnih promjena u životu žena žrtava nasilja, izjavila je Lesić.

Mreža psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku nastala je u okviru projekta Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku koji je podržan sa 149,999,40 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova u okviru Fonda za aktivno građanstvo.