Prvi Karlovački

Okrugli stol: „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“

Autor: Sunčica Laić

30.07.2022

Karlovac

Okrugli stol bit će održan u Muzeju Domovinskog rata Karlovac -Turanj, u ponedjeljak 1. kolovoza u 10 sati

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj, u ponedjeljak 1. kolovoza u 10 sati održat će se okrugli stol pod nazivom „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“.

O okruglom stolu više je rekao voditelj programa, kustos Juraj Horvatin:

-Medicinsko osoblje dalo je u Domovinskom ratu svoj značajan doprinos. Postoji potreba i dužnost da se o ovome aspektu obrane Republike Hrvatske više govori, piše, istražuje i da se čuju svjedočanstva aktivnih sudionika. Mnogi liječnici, medicinske sestre i tehničari radili su tijekom Domovinskog rata profesionalno i požrtvovno u nemogućim uvjetima, pod granatiranjem, u podrumima i hodnicima, danonoćno skrbeći za ranjene i bolesne. Medicinski djelatnici na prvim crtama bojišnice riskirali su živote i dijelili sudbinu s hrvatskim ratnicima.

Tema ovog okruglog stola je ratna bolnica u Topuskom, prva ratna bolnica u Republici Hrvatskoj koja je sa svojim radom započela 1. 8. 1991. godine u opkoljenom Topuskom koje je trpjelo napade brojčano i tehnički daleko nadmoćnijih srpskih snaga. U radu bolnice u Topuskom sudjelovali su medicinski djelatnici Medicinskog centra Karlovac.

Ovaj okrugli stol održavamo na 31. obljetnicu početka rada ratne bolnice u Topuskom, prve ratne bolnice u Hrvatskoj u Domovinskom ratu zahvaljujući kojoj se počeo razvijati vojni sanitet Republike Hrvatske. Sudionici okruglog stola aktivni su sudionici ratnih događaja, djelovanja saniteta u Domovinskom ratu i rada ratne bolnice u Topuskom 1991. godine, poručuje Horvatin.

Sudionici okruglog stola bit će gen. dr. Kornelije Brkić, prof. Ivan Medved, dr. Bruno Škurla, dr. Josip Žunić, Miroslav Abramović, Đurđica Brajdić, Franjo Družak i Hrvoje Dugi

Okrugli stol financiran je sredstvima Muzeja grada Karlovca.