Prvi Karlovački

Ogulinski HDZ: SDP je odgovoran za stanje i krizu vlasti u Ogulinu, a odgovornost prebacuju na druge političke aktere

24.01.2019

Politika

Zbog nedonošenja proračuna za 2019. godinu u Ogulinu slijede izvanredni izbori za Gradsko vijeće

Gradonačelnik Ogulina i ogulinski SDP spotaknuli su se već na prvoj stepenici kada u zakonskom roku nisu predali predstavničkom tijelu prijedlog proračuna, a kada sam samog gradonačelnika na sastanku 11. prosinca pitao zašto to nije učinio odgovorio mi je da odgovore potražim drugim kanalima, pa neka sada mediji budu jedan od kanala, poručio je s današnje konferencije za medije predsjednik ogulinskog HDZ-a i saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.

U samom Zakonu o proračunu stoji da gradonačelnik utvrđuje prijedlog proračuna i predaje ga predstavničkom tijelu na donošenje do 15. studenog tekuće godine. Međutim gradonačelnik Ogulina nije ispoštovao taj rok zakona već je prijedlog predao 30. studenog svakom vijećniku ponaosob. Također, nisu proveli savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u trajanju od 30 dana, pa tako ni taj rok nije ispoštovan, već se savjetovanje provodilo dva tjedna, naglasila je HDZ-ova vijećnica u prethodnom mandatu Zlata Kurelac.

Kada pogledamo obrazloženje financijskog plana za 2019. spominje se smanjenje prireza, poreza na dohodak sa deset na pet posto i to počevši od 1. siječnja ove godine. Međutim, kako nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je moralo biti provedeno sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama možemo zaključiti kako se ovdje radi samo o manipulaciji građanima pred predstojeće izbore.

HDZ-ov vijećnik u prethodnom mandatu Ivica Porubić osvrnuo se na izjave zamjenice gradonačelnika Ogulina koja je kazala kako vijećnici nisu svrha sami sebi nego bi trebali raditi u cilju dobrih i konstruktivnih odluka za grad Ogulin, pa je uzvratio protupitanjem;  Je li to i u interesu gradonačelnika i njegovih zamjenika kao izvršne vlasti i kao vodećih ljudi SDP-a?!

Je li raskidanje koalicije s koalicijskim partnerima bez ikakvog rješenja i volje za dogovorom u cilju dobrih i konstruktivnih odluka za Ogulin? Očito da nije, očito je glavni cilj bio izazvati krizu i nove izbore i loviti političke bodove u mutnom.

Za kraj predsjednik ogulinskog HDZ-a dodao je kako je  sada svima jasno da je sve ovo bio jedan politički igrokaz u kojem se fokus želio pomaknuti od stvarne odgovornosti SDP-a za izazvano stanje i krizu vlasti u Ogulinu i eventualno uhvatiti koji politički poen i svaliti krivnju na neke druge političke aktere u Gradu Ogulinu. (vb)