Prvi Karlovački

Ogulinska bolnica postaje COVID bolnica, samo će imati OHBP i hitnoće

Autor: Miloš Milovanović

01.12.2020

Koronavirus

Pacijenti iz ogulinske bolnice koji nisu COVID bolesni bit će  premješteni u dugorešku i karlovačku bolnicu

U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U karlovačkoj bolnici u istom vremenskom razdoblju umrla su četiri pacijenta, a od početka pandemije pa do današnjeg dana u županiji je umrlo 92 ljudi. O stanju u sve tri funkcionalno integrirane bolnice na današnjoj redovitoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, ravnatelj karlovačke bplnice Nikša Antica je kazao:

Na COVID odjelu karlovačke bolnice smješteno je 59 bolesnika, od čega je u protekla 24 sata 11 novoprimljenih. To je zapravo najveći broj novoprimljenih od početka pandemije u jednom danu. Dvoje pacijenata je otpušteno na  kućno liječenje, a umrle su četiri starije muške i ženske osobe s pridruženim komorbiditetima. Pet pacijenata je u Jedinici za intenzivno liječenje u COVID bolnici. U protekla 24 sata u bolnici smo napravili i 30 brzih antigenskih testiranja, od čega ih je 17 pozitivnih. U ogulinskoj bolnici je u protekla 24 sata uzeto 56 briseva, od čega je 25 pozitivnih. Na COVID odjelu ogulinske bolnice trenutno je 19 pacijenata. U tamošnjoj bolnici je 60 djelatnika u samoizolaciji, a od tog broja 8 je liječnika. U Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi od sinoć je 20 bolesnika  Neurološkog odjela pozitivno, tako da ćemo tijekom današnjeg dana te bolesnike  premjestiti u OB Ogulin na COVID odjel, naveo je Antica.

Podsjetio je da je odlukom Ministarstva zdravstva i Stožera,  bolnica u Ogulinu proglašena COVID bolnicom, a predstavnici svih triju županijskih bolnica jučer su dogovorili protokole zajedničkog postupanja.

Svi pacijenti koji leže na raznim odjelima u OB Ogulin, a nisu COVID pozitivni, bit će preuzeti u karlovačku Bolnicu, suportirani našim liječnicima svih struka, i dijalizu također, kako bi rasteretili ogulinsku bolnicu s hladnim pogonom. Tamo će ostati OHBP i hitnoća. Na dnevnoj razini susretat ćemo se s problemima medicinskih sestara i liječnika, ali iznjedrili smo rješenje i danas ćemo uspostaviti novu fazu proširenje kapaciteta bolnice Ogulin kako bi Specijalna bolnica ostala COVID čista, što mora zbog pacijenata koji su u njoj. Radimo planirani otpust između ustanova. Palijativni bolesnici koji su zdravi, nisu zaraženi COVID-om, prelazit će u bolnicu u Dugoj Resi. Također sa svih drugih odjela, bitće puno transfera, to je zajednička uloga i pomoć bolnici u Ogulinu, a i kapaciteti Opće bolnice Karlovac su poprilično popunjeni. COVID komplicira svakodnevni život, ali borimo se uspješno s tim kako bi sve pacijente mogli zbrinuti na primjeren način. Bez zajedničke suradnje to ne bi bilo moguće, rekao je Antica.