Prvi Karlovački

Ogulinci rekorderi po darivanju krvi – povodom Svjetskog dana darivanja krvi obišla ih zamjenica županice Hajsan Dolinar

Autor: Marta Marinović

14.06.2022

Županija

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar posjetila je pacijenta hospitaliziranog u Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin, kojemu je nedavno darovana krv spasila život. Riječ je o kirurškom pacijentu Vladimiru Dadasoviću, koji je primio više doza krvi tijekom operacije, a i tijekom oporavka redovito je na transfuziji krvi. Inače, Dadasović je darivao krv već 80 puta. U Karlovačkoj županiji postoji više od 5,5 tisuća aktivnih darivatelja krvi, a tijekom godine se prikupi oko pet tisuća doza krvi.

Ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Davor Vukelja, naglasio je kako stalno treba podizati svijest o tome koliko je dobrovoljno darivanje krvi važno. Naime, dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno – takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar u nastavku svog posjeta Ogulinu obišla je i jednog od rekordera u darivanju krvi Miru Brozovića, koji se nakon bolesti oporavlja u svome domu. On je krv dao više od 150 puta i kaže opet bi, ako ga zdravlje posluži.