Prvi Karlovački

Ogromna potražnja za drvima za ogrjev; Svetić moli za strpljenje i poručuje kako nitko neće ostati bez svog ogrjeva

Autor: Sunčica Laić

26.07.2022

Mozaik

Divljanje cijena energenata kao i rizik od nestašice plina kao posljedice krize i rata u Ukrajini utječu na to da su građani počeli tražiti alternativu i oni koji mogu preorijentirati se na grijanje na drva. U Upravi šuma Podružnica Karlovac bilježe puno veću potražnju za ogrjevnim drvom nego ranijih godina, tako da dolazi i do privremenih nestašica i ograničenja prodaje.

-Ove godine je puno veća potražnja za ogrjevnim drvetom nego svih prethodnih godina i kako pokazuju naše analize, mi smo već sada za nekih 40 posto jači s prodajom ogrjeva na blagajnama šumarija u maloprodaji, ističe Svetić.

Dodaje i kako što se tiče ogrjevnog drveta nisu mijenjali cjenik od studenog prošle godine, s tima da su na snazi i kompenzacijske mjere za žitelje, što znači još pet posto nižu cijenu od postojeće. Kaže i kako za sada nema naznaka da će doći do poskupljenja drva za ogrjev.

-Mi isto tako imamo i ugovorne kupce koje moramo zadovoljiti tako da bi drvoprerađivačka industrija mogla funkcionirati, naglašava dodavši kako već sada balansiraju i razmatraju kako dalje.

Svetić napominje i kako ne mogu sjeći više nego što im propisi, odnosno Zakon o šumama dozvoljavaju, te da balansiraju kako i što dalje.

-U ovo doba godine siječemo samo sanitarni sijek i nešto prorjeda i trenutno je nestašica drveta dok ne krenemo sa sječom glavnog prihoda od 1. listopada. Tako da ćemo do kraja godine zadovoljiti sve žitelje i nitko neće ostati bez ogrjeva, poručuje Svetić te ujedno moli građane za razumijevanje.

-Molim građane za razumijevanje i da budu strpljivi. Neka baš ne biraju previše, ako imamo hrasta i jasena neka ne traže samo bukvu i obrnuto, odnosno neka se zadovolje s onim što je ponuđeno na tržištu, poručuje.

Navodi i kako je cijena po „kubiku“ bukve i grab na pomoćnom stovarištu odnosno šumskoj cesti 254 kune, dok je hrast nešto jeftiniji, te ističe kako se po šumarijama primaju predbilježbe. Ujedno napominje kako su trenutno su aktivna radilišta u šumariji Rakovica gdje ima bukve, dok hrastovine ima na području šumarije Draganić.

Foto: Hrvatske šume