Grad Karlovac

Ogroman interes vlasnika pasa i mačaka za kontrolu populacije

VIŠE IZ RUBRIKE

Kastarcija i sterilizacija

Iduće godine Grad gotovo udvostručuje sredstva, a akcija počinje ranije i trajat će dulje

Grad Karlovac ove je godine prvi put financirao sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka, a ogroman interes vlasnika pasa i mačaka potvrdio je ispravnost odluke da u 2024. ovakva akcija traje duže i za nju bude izdvojeno više sredstava.

Za aktivnosti provedbe kontrole populacije pasa i mačaka u proračunu za iduću godinu planirano je 5.000 eura, a ove godine je taj iznos 3.000 eura.

Obzirom da su sredstva ove godine osigurana kroz javni poziv Karlovačke županije, ugovor potpisan u drugoj polovici studenog, a rok provedbe 8. prosinca, za provedbu akcije besplatne kastracije i sterilizacije samo je 17 dana.

Do sada su Karlovčani ovu mogućnost iskoristili za 33 psa i mačke, no kako su termini popunjeni do 8. prosinca, kada je i rok za dostavu računa, tada će biti poznat točan broj mačaka i pasa koje su vlasnici kastrirali, odnosno, sterilizirali besplatno, o trošku Grada.

- Za sljedeću godinu će svakako  mjera kontrole populacije pasa i mačaka biti ranije nego ove godine, a vjerujem da će i Karlovačka županija ranije raspisati javni poziv u odnosu na ovu godinu kako bismo i iz njega mogli osigurati dodatna sredstva, najavila je Daniela Peris, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU i dodala da će uskoro biti i definirano hoće li se raditi o stopostotnom financiranju ili sufinanciranju, uključivanju i usluge čipiranja, provođenju akcije u svim veterinarskim stanicama u gradu itd.

No, već sad je sigurno da će akcije biti, da će početi ranije i trajati duže, a u proračunu, nakon što bude usvojen, za tu namjenu bit će više novca, priopćili su iz Grada.