Prvi Karlovački

Održano prigodno obilježavanje dana vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog

28.10.2019

Karlovac

Organizatori su bili Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" grada Karlovca i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja ", Zmajski stol u Karlovcu

Prigodno obilježavanje dana vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog održano je večeras u Gradskom muzeju Karlovac. Organizatori su bili Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” grada Karlovca i Družba “Braća Hrvatskog Zmaja “, Zmajski stol u Karlovcu. Kod spomen ploče u Gradskom muzeju Karlovac položen je vijenac i upaljene su svijeće. Predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” grada Karlovca i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić istaknula je da je vjenčanje Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog izuzetno važno u hrvatskoj povijesti.

-Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” svake godine obilježava ovu važnu obljetnicu i s ponosom nosimo ime Katarine Zrinski. Isto tako vežemo se i na sva povijesna sjećanja, ono što nam je bitno, kako bismo gajili sjećanja na našu prošlost. Ovo vjenčanje između Katarine Frankopan i Petra Zrinskog izuzetno je važno u hrvatskoj povijesti, jer su se povezale dvije velike plemenitaške obitelji, koje su dale velik doprinos u povijesnom razvoju Hrvatske, rekla je Andreja Navijalić.

Predavanje na temu “Grofica Jelena Zrinski, najhrabrija žena Europe svog doba” održala je primarijus Mirica Rapić, Zmajica mrežnička. Jelena Zrinski bila je kćer Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog. Mirica Rapić kazala je da se u to vrijeme stvarala hrvatska svijest o oslobođenju od tuđinaca.

-To je jedan kult Zrinskih i Frankopana, koji se oduvijek štuje u hrvatskom narodu. Oni nekako slove kao naši prvi pobornici za nacionalno osviještenje i oslobođenje. Oni su bili preteča svih ovih zbivanja kroz sve ove godine, pa do završetka Domovinskog rata. Mi smo bili pod Austro-ugarskim carstvom, mi smo uvijek bili obrana Austrije od prodora stranaca, odnosno Turaka, prema Europi. Išle su Osmanlije preko naših ljudi, koji su se branili. Jedna od povijesnih ličnosti je Petar Zrinski, a uz njega je bio njegov brat Nikola. Na neki način, sve što su oni osvojili u borbi protiv Turaka, izgubili su Habsburgovci mirovnim ugovorima, koje su potpisali s Osmanlijskim carstvom. Normalno, jačao je apsolutizam bečkog dvora, a raslo je nezadovoljstvo naših velikaša, koji su se htjeli osamostaliti. Prema tome, ja bih rekla da je to začetak nekakvog stvaranja hrvatske svijesti o osamostaljenju, kazala je Mirica Rapić.

Svečanosti i predavanju u Gradskom muzeju Karlovac prisustvovale su predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” na županijskoj razini Marija Jelkovac i na državnoj razini Nada Murganić. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski