Karlovačka županija

Održana završna vježba projekta Stream

VIŠE IZ RUBRIKE

Unaprjeđenje sustava

Cilj ovog projekta je uvođenjem novih tehnologija smanjiti rizike i štetne utjecaje od poplava na ugroženom području, te pravovremeno obavještavanje stanovništva o nadolazećoj opasnosti.

U sklopu projekta STREAM u Karlovačkoj županiji danas je održana završna vježba POPLAVA - 2023.

Sudjelovale su operativne snage CZ Karlovačke županije, lokalni stožeri civilne zaštite grada Ogulina, Slunja i Duge Rese, županica Martina Furdek-Hajdin i zamjenica i načelnica Stožera CZ KŽ Vesna Hajsan-Dolinar te voditeljica projekta STREAM Valentina Resovac.

Početak vježbe simbolizirao je upućen poziv o ugrozi prema Centru 112. Simulacija se odnosila na vodostoje rijeka koji zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja, a tom slučaju župan, gradonačelnici i načelnici postaju zapovjednici Stožera civilne zaštite.

-Samom vježbom smo pokazali ozbiljnost i spremnost svih naših voditelja, ne samo sudionika u vježbi već i odgovornih osoba na svim razinama. Ovim današnjim aktivnostima želimo unaprijediti sustav, ažurirati podatke koji se nalaze u planovima djelovanja, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković

Projekt „STREAM“ financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., a ukupno je vrijedan 9.411.657,83 €.

Zamjenica županice i načelnica stožera CZ Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar naglasila je važnost projekta STREAM: -Karlovačka županija je partner u tom projektu i na njezinom području vrijednost iznosi 649.910 €, od čega su bespovratna sredstva EU 552.423,50 € (85%), a vlastita sredstva Karlovačke županije iznose 97.486,50 € (15%). Cilj ovog projekta je uvođenjem novih tehnologija smanjiti rizike i štetne utjecaje od poplava na ugroženom području, te pravovremeno obavještavanje stanovništva o nadolazećoj opasnosti, izjavila je.

Sama vježba počela se pripremati još u ožujku ove godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije prava ugroza zaprijetila je Karlovačkoj županiji. I tada, sve žurne službe pokazale su svoju spremnost na krizne situacije, a ova vježba dodatno će educirati ljudi za vođenje i zapovijedanje u takvim situacijama, kako bi se što bolje pomoglo stanovništvu i spriječile veće štete.

Jedan od elemenata STREAM projekta je i uvezivanje sirenskog sustava za uzbunjivanje, inače nove aplikacije koje posjeduje Ravnateljstvo civilne zaštite, a zadatak mu je da osim provivremenog alarmiranja na nadolazeću opasnost, obavijesti ljude o točnim smjernicama kako postupati.