Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Karlovac

Održana tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

VIŠE IZ RUBRIKE

Stop nasilju

Kako je napomenula predsjednika Zajednice žena HDZ-a Karlovac Natalija Fabac Car, cilj je ove tribine da se o problemu nasilja nad ženama progovori s razine lokalne zajednice, ali i pojedinca

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog,  Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Karlovac organizirala je javnu tribinu pod nazivom „Što mogu učiniti?“.

Kako je napomenula predsjednica Zajednice žena HDZ-a Karlovac Natalija Fabac Car, cilj je ove tribine da se o problemu nasilja nad ženama progovori s razine lokalne zajednice, što društvo na lokalnoj razini, ali i svaki pojedinac može učiniti u sprečavanju nasija i kako pomoći žrtvi.

Smatra da se protiv nasilja ne treba boriti medijskim senzacionalizmom već „prikladnim narativom“.

Nakon kraćeg promotivnog filma, okupljeni su pogledali i obraćanje europarlamentarke Sunčane Glavak u povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama, a potom je održana i panel rasprava.

Koliko je taj problem prisutan na lokalnoj razini, govorile su panelistice Dragnina Mandić Jakšić, voditeljica Ženske grupe Karlovac „Korak“, v. d. predstojnice Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područne službe Karlovac Mirjana Pogačić te Josipa Kassa Vuković iz Policijske uprave karlovačke.

Fabac Car u uvodu je napomenula da je je kao organizatorica zadovoljna jer se na tribinu odazvalo puno mladih, kao i zbog podrške koju su došli dati i muški stranački kolege.

-Mislim da je posebno važno doprijeti do mladih koji imaju drugačije poglede na nasilje, naglasila je.

Namjera je da se na ovoj tribini ukaže na činjenicu da nasije nije samo fizičko, već i psihičko, ekonomsko i seksualno. Riječi je bilo i o neprijavljenom nasilju, a pokušalo se dati i odgovore na pitanja zašto se nasilje ne prijavljuje i kako pomoći žrtvi.

Na tribini su sudjelovale i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, županica Martina Furdek Hajdin, te predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić.