Karlovačka županija i dalje u vrhu među kontinentalnim destinacijama u kojima turizam bilježi sve bolje i bolje rezultate, turista je sve više, pune se svi raspoloživi kapaciteti, dobnu strukturu čine mladi aktivni turisti, ali svima je zajedničko da se prekratko zadržavaju, ne više od dva dana. Atraktivnije, raznolikije i brojnije manifestacije taj trend bi trebale zaustaviti.

Održana posljednja ovogodišnja sjednica GSV-a Karlovačke županije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Turizam i trendovi u turizmu Karlovca i Karlovačke županije, izvješće o broju učenika u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima u Karlovačkoj županiji, te program rada u idućoj godini bile su teme 71. posljednje ovogodišnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije.

  -Na temelju statističkih podataka e-visitor, turistički sektor u županiji ima itekako razloga za zadovoljstvo, jer svi podaci govore o tome da je Karlovačka županija i dalje u vrhu među kontinentalnim destinacijama u kojima turizam bilježi sve bolje i bolje rezultate, turista je sve više, pune se svi raspoloživi kapaciteti, dobnu strukturu čine mladi aktivni turisti, ali svima je zajedničko da se prekratko zadržavaju. -Iako smo tranzitna županija, turisti u našoj županiji zadržavaju se manje od dva dna, izvijestila je direktorica Turističke županije Karlovačke županije Dina Begić.

  -U svim oblicima smještaja raste nam broj ležajeva, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju, kojih je trenutno oko 9 tisuća, kao i broj noćenja, kojih je do početka ovog mjeseca ukupno bilo 611 tisuća. I dalje smo kontinentalna destinacija koja prednjači, ali ono što je za sve nas izazov, da ne kažem problem, je relativno kratki ostanak gostiju na našem području. Ono što može pomoći da se ti trendovi promjene su atraktivni sadržaji. Naše proizvode koji su magnet za turiste, od kojih su tradicionalni gosti iz Njemačke, opet na pravom mjestu po dolascima, koje slijede gosti iz Koreje, zatim Nizozemci, Talijani i Francuzi definiraju raspoloživi resursi, naše rijeke, čista priroda, gastronomija, struktura smještaja i manifestacije koji bi trebali biti raznolikiji i kojih bi trebalo biti više, smatra Begić. Ono što je Nacrt strategije razvoja turizma za Karlovačku županiju potvrdio je to da idemo u dobrom pravcu. Fokus nam i dalje treba biti na „outdoor“ aktivnostima što će posjetiteljima i turistima omogućiti aktivni odmor koje će birati prema vlastitim afinitetima i nezaobilazna gastronomija.

  Predsjednik GSV-a Nikola Badovinac među ostalim je zaključio da bi Grad Karlovac te ostali gradovi i općine kao i Karlovačka županija trebali povećati financijska sredstva i napore na promidžbi i promociji destinacije, jer definitivno turističkog potencijala imamo.

  -Mi smo ulaz u najveći Nacionalni park -Plitvička jezera i tu moramo pronaći svoju turističku nišu, iskoristiti prometni i geografski položaj, pogotovo uz uključivanje lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Jedno zajedničkim nastupanjem na svjetskim turističkim tržištima možemo zadržati ovako dobre pokazatelje, a smjer kojim smo krenuli generirat će u skorije vrijeme i dužim boravkom gostiju u našoj županiji, zaključuje.

  Što se pak tiče škola, školstva i obrazovanja, nažalost ni našu županiju nije zaobišao trend iseljavanja. Učenika se sve manje upisuje u srednje škole, pogotovo problem je upisivanje u deficitarna zanimanja. Irena Božičević, viša stručna suradnica u županijskom upravnom Odjelu za školstvo, izvijestila je o nekim mjerama kojima županija nastoji zadovoljiti potrebe poslodavaca i gospodarstva, a sve u cilju zaustavljanja iseljavanja radno sposobnog stanovništva.

  -Županija ulaže velike napore vezano uz demografsku obnovu i upise u deficitarna zanimanja. Svi radimo na tome da se što više zadovolji tržište rada koje vapi za nekim zanimanjima koja još uvijek nisu popularna, kaže Božičević. Pa u tom trendu, Županija je uspjela utjecati na broj upisnih mjesta u srednjim školama. Smanjen je broj upisnih mjesta u ekonomska zanimanja koja su suficitarna, pa je upisan jedna razred manje komercijalista, a povećan je broj upisnih mjesta za jedan razred  u karlovačkoj Gimnaziji, prirodoslovnog smjera. Sljedeće je pokretanje projekta KAradar, za darovite učenike, koji ima za cilj populariziranje deficitarnih zanimanja i pojedinih struka te pokretanje Centara kompetentnosti i izvrsnosti. Priprema se i nova mreža pred škola i škola. Kao jedan vid pomoći učenicima i studentima već tradicionalno osiguravamo stipendije. One se dodjeljuju učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, onima koji su daroviti i onima koji su nažalost u socijalnom programu, među ostalim je rekla Božičević.

  Badovinac je pohvalio mjere koje se provode, ali je kao najvažnije istaknuo mogućnost zapošljavanja na neodređeno radno vrijeme te sigurnu i dobru plaća, što je jedan od glavnih preduvjeta ostanka i osnivanja mladih obitelji u Hrvatskoj.

  Na kraju sjednice članovi GSV-a jednoglasno su usvojili program rada za iduću godinu, uz blagdansku čestitku predsjednika, koji je svima zaželio sretne Božićne i Novogodišnje blagdane. (rb)

  foto: Igor Čepurkovski