Najveći program volonterskog pošumljavanja u Hrvatskoj

Održana 90. akcija pošumljavanja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Šumoborci

  U Slunju je protekle subote održana 90. akcija pošumljavanja u programu Šumoborci

  U akciji je sudjelovalo 120 volontera koji su posadili čak 2.000 sadnica.

  Program Šumoborci, koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, trenutno je najveći program volonterskog pošumljavanja u Hrvatskoj, a organiziraju ga Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH kao inovativni način borbe protiv klimatskih promjena.

  U privitku Vam dostavljamo i selekciju fotografija sa subotnje akcije pošumljavanja. Autori fotografija su Roman Avdagić i Igor Pavlović.

  Šumoborci u 90. akciji pošumljavanja ove subote u Slunju posadili novih 2000 sadnica

  Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, organizatori projekta volonterskog pošumljavanja „CO2MPENSATING BY PLANTING“ i edukativnog programa ŠUMOBORCI, koji se već treću godinu održavaju u Hrvatskoj, ovu su subotu održali još jednu veliku akciju pošumljavanja i to u Slunju. To je treća po redu akcija pošumljavanja u Slunju, a ukupno 90-a od početka provedbe projekta u Hrvatskoj.

  Ove subote, 120 volontera Šumoboraca pošumljavalo je slunjsko područje Donje Gline gdje je ovom prigodom posađeno čak 2,000 sadnica bukve i smreke. Upravo je na tom području došlo do obolijevanja i sušenja crnogorične šume iz kojeg razloga se sada sadila nova, mješovita sastojina. Tako je u 3 akcije pošumljavanja do sada u Slunju sudjelovalo više od 300 volontera Šumoboraca koji su uz pomoć šumara Hrvatskih šuma i izviđača zajedno posadili 4,000 novih sadnica bukve, smreke, divlje trešnje i gorskog javora, stvarajući na taj način jednu potpuno novu, mješovitu šumu.

  Akciji su se, uz organizatore - volontere Saveza izviđača Hrvatske, šumare i HEARTH-ovce, pridružili i volonteri DM-a, koji je jedan od partnera projekta, zatim članovi udruge „Djeca za bolji svijet“ iz Samobora, učenici Srednje škole Slunj i drugi građani i volonteri.

  U akciji je sudjelovao i gospodin Sven Kallen, osnivač nizozemske fondacije Life Terra koja je novi partner projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, a koja sredstvima Europske unije i drugih partnera pomaže volonterske akcije pošumljavanja u 25 europskih zemalja. Ovom akcijom Hrvatska se upravo uključila u taj projekt kao 25. zemlja u kojoj fondacija Life Terra pomaže u sadnji stabala.

  Sve prisutne posebno je pozdravila i gradonačelnica Slunja, gospođa Mirjana Puškarić koja se i ovom prilikom zahvalila svim volonterima koji su došli svoje slobodno vrijeme pokloniti u obnovi šuma na slunjskom području.

  Organizatori su na lokaciji pošumljavanja svim sudionicima osigurali tople i hladne napitke, sendviče, radne rukavice, sadnice i alat za sadnju, a prije samog početka pošumljavanja šumari Hrvatskih šuma i izviđači sudionicima su održali kratku edukaciju o šumama i sadnji stabala.

  Podsjetimo, projekt CO2MPENSATING BY PLANTING i edukativni program Šumoborci, trenutno su najveći volonterski projekt pošumljavanja u Hrvatskoj. Do sada su, u dvije i pol godine trajanja, okupili više od 7,700 volontera koji su u 90 akcija pošumljavanja posadili više od 145,000 novih stabala. Ove volonterske akcije pošumljavanja trenutno se održavaju gotovo svaki dan na više lokacija te okupljaju brojne volontere, škole i partnerske institucije.

  Službeni pokrovitelji projekta su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Središnji državni ured za demografiju i mlade. Projekt je na prošlogodišnjem festivalu održivosti GREENCAJT osvojio glavnu nagradu za Najbolju zelenu kampanju u Hrvatskoj.