Prvi Karlovački

Održan skup “Karlovački bioetički susreti – zdravlje od rođenja do smrti”

Autor: Marta Marinović

03.12.2021

Vijesti

U Domu Oružanih snaga Hrvatske vojske Zrinski danas je održan znanstveno – stručni skup pod nazivom “Karlovački bioetički susreti – zdravlje od rođenja do smrti”.

Na skupu je bilo riječi o Covidu, koji je trenutno najaktualnija tema, mentalnom zdravlju te palijativi. Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica istaknuo je kako nas je pandemija u potpunosti poremetila našu svakodnevicu.

-Nikada prije, kao što je to u pandemiji, nije relativizirana vrijednost ljudskog života i nikada do sada u Hrvatskom društvu nije vladala tolika ravnodušnost prema umiranju ljudi koji su mogli još živjeti, istaknuo je ravnatelj karlovačke bolnice Nikša Antica.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je kako je Karlovačka županija u suradnji s predstavnicima karlovačke bolnice, hitne medicine, civilne zaštite, karlovačkog veleučilišta, liječnicima primarne zdravstvene zaštite i mnogih drugih, uložila izniman trud u svladavanje pandemije. Zahvalila je svima na organizaciji i upozorila na važnost razgovora o mentalnom zdravlju, tema koja zaslužuje puno veću važnost u društvu nego što to trenutno ima.

Saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević je prenesla pozdrave ministra Vilija Beroša i naglasila važnost ovog skupa. Saborska zastupnica je predložila da se teme o mentalnom zdravlju i ovisnosti predstave i kao tema u saborskom Odboru za zdravstvo, jer bez razvoja dijela medicine u pogledu mentalnog zdravlja neće biti moguć napredak u budućnosti.

Skup je održan u organizaciji Opće bolnice Karlovac, Medicinskog fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Veleučilišta u Karlovcu, Hrvatskog bioetičkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Karlovac te Integrativnog centra mentalnog zdravlja.